Közélet

Kiderítettük, hová öntik a szelektív szemetet – videó

„Miért gyűjtöm én szelektíven a szemetet, ha utána egyetlen kocsi viszi el?" Levadásztunk egy városi legendát. Egészen a X. kerületi Újhegyi útig autóztunk, ott van ugyanis a BUFA Kft. telephelye, ahol elítéltek válogatják szét a hulladékot.

A szelektív hulladékok gyűjtését Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. végzi. Ezek nagy része (90 százaléka) válogatótelepekre kerül, egy kisebb hányada viszont a BUFA-telepre, ahol a szomszédos fegyház és börtön fogvatartottjai végzik a sokkal részletesebb válogatást.

Érdekesség

A szelektív gyűjtés 1995-ben indult Budapesten, 2003-ban megjelentek a gyűjtőszigetek, 2005-ben pedig négy kerületben a háznál történő szelekció. Utóbbit 2-3 évvel ezelőtt terjesztették ki az egész fővárosra. Létezése óta 154 millió kilogramm (154 ezer tonna) papírt, 67 millió műanyagot és ugyanennyi üveget (fele színes, fele fehér) gyűjtöttek be

Az elítéltek munkabére mindig az előző év január 1-jén érvényben lévő minimálbér 33 százaléka – ebben az évben tehát havi bruttó 34 650 forint. A bér bankkártyára érkezik.A papírt külön dolgozzák fel a telepen (külön autó is hozza), az elítéltek kizárólag fémmel és műanyaggal foglalkoznak. Leginkább csak utóbbival: a feladószalag után ugyanis egy erős mágnes szó szerint kiszippantja a legtöbb fémet a hulladékok közül. A dolgozók feladata ezután, hogy különböző frakciók szerint (szín, anyagösszetétel, stb.) leválogassák a szalagról azt, ami hozzájuk tartozik – ami pedig fent marad, az a végén egy közös gyűjtőbe kerül. A frakciókat külön bálázzák, targoncával egy helyre pakolják, később pedig értékesítik.

Ha arra gondolnátok, hogy PET-palackba dugva juttatnátok be kést vagy mobiltelefont az ismerőseiteknek, akkor van egy rossz hírünk: egyrészt a mágnes magához vonzza, és egy külön konténerbe üríti, amihez a rabok nem férnek hozzá, másrészt pedig, ha találnak is ilyet, azt le kell adniuk.

Olvasói sztorik