Közélet

Újbudai tűzfalra került egy bringás

Újbudai tűzfalra került egy bringás

Nemrég írtunk egy rádióról, ami egy csepeli panellakás oldalára került fel. Azt akkor a Neopaint csapata követte el, az '56-os emlékévvel kapcsolatos projektjük folytatásaként pedig most már az újbudaiak is örülhetnek egy színes tűzfalnak. Az új festés a Bartók Béla út 106-nál található.

Hétfő délután szedték le a trikolór zászlót cipelő kerékpáros fiú rajza elől az állványokat – ekkor ért véget ugyanis a munka, amit hat ember végzett egy héten keresztül.

Ez a huszonhatodik nagyobb falfestésünk. Hozzánk fűződik a Rubik-kockát, illetve a 6:3-as eredményt ábrázoló mű is, de a menekült lány a Gozsdu udvarban és a Rákóczi hídra felfújt nemzet színészei is a mi érdemünk

– mondta nekünk Jankovits Barnabás, a neopaint alapítója. A 60. évfordulóval kapcsolatos projektnek ez a negyedik munkája (kettő található Csepelen, egy pedig a XVI. kerületben), és éppen tervezés alatt van, hogy készül(het)nek-e újabbak. A megbízó és a csapat egyébként szorosan együttműködött a látványtervek kialakításakor: a mostani bringás rajz például egy archív fotó részlete.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Megtudtuk azt is, hogy a tűzfalfestés egyik nehézsége az, hogy kevesen (Jankovits szerint tízből ketten) mernek csak felmenni a tizedik emelet magasságába festeni és fontos volt az is, hogy ne háborús vagy harci, illetve depressziós képpel ábrázolják 1956-ot.

Több kiszemelt tűzfal közül végül azokat választották, ahol a lakók és az illetékes önkormányzatok a legnagyobb (és leggyorsabb) hajlandóságot mutattak.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
Olvasói sztorik