Közélet

Leülnél Budapesten? Jó vicc!

Leülnél Budapesten? Jó vicc!

Budapesten sétálni jó, viszont egy hosszabb túra közben leülni egy padra pihenni még jobb. Vannak azonban olyan ülőalkalmatosságok, amelyek bár kiváló helyen vannak, igazából az ülésen kívül minden mást lehet rajtuk csinálni. Ezekből válogattunk most.

Négy helyszínen fotóztunk, ami összesen három önkormányzathoz tartozott (V., IX. XI. kerületek). Kérdéseinkkel megkerestük mindegyiket, egy hét után csak Ferencváros nem válaszolt, illetve Újbuda helyett a Fővárosi Önkormányzat – a XI. kerület szerint ugyanis a Szent Gellért téri padok a metróépítés miatt kerültek oda, ahova.

Belváros: Még nem szóltak miattuk!

Az V. kerületben két fura padot is fotóztunk. Az egyiket a Március 15. téren – az ülőalkalmatosságok egyik részének háttámlája sem volt, ami még nem is annyira baj, az viszont talán nem a legkényelmesebb, hogy mindegyik lejt. A támla nélkülit még a lábunk közé vehetjük, azonban aminek van, abban teljesen hátracsúszunk – abban a pozícióban pedig nagyjából fél percet lehet kibírni hátfájás nélkül. Belváros Önkormányzatának leveléből kiderül, évek óta igyekeznek megújítani a belvárosi közterületeket, nemrég például a tranzit gépjárműforgalom kiszervezésével előtérbe kerültek a gyalogosok és a kerékpárosok érdekei – emiatt jelentek meg az újfajta padok is.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Nem messze innen, a Ferenciek terén vettük észre a több szempontból is kifogásolható székeket: mivel fémből készültek, így nyáron forróak, télen jéghidegek, ráadásul mivel mélyülnek (és nincs rajtuk kivezető nyílás), megül bennük a víz, így eső után sem lehet rájuk ülni. Ezzel kapcsolatban az Önkormányzat azt írta,

ezek arra szolgának, hogy a leülő családok vagy kisebb társaságok beszélgetés közben egymás felé fordulhassanak vagy körbefordulva megtekinthessék a természetes vagy épített környezet attrakcióit. Ezek a forgó székek rozsdamentes acélból készültek annak érdekében, hogy az időjárásnak és a rongálásnak ellenállhassanak.

Válaszukban megírták, a kényelem szubjektív érzet, de mivel több különböző ülőalkalmatosságot helyeztek ki a belvárosban, mindenki talál magának tetszőt. Ha ez nincs így, akkor pedig lakossági észrevételt és javaslatot lehet tenni, az azokból levont tapasztalatokat pedig beépítik a további tervezési folyamatokba. A lenti képen látható forgószékekre eddig nem érkezett panasz.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Fővárosi Önkormányzat: Az a pad 2002-es

A Fővárostól megtudtam, hogy a lenti képen látható pad nem a 4-es metró építésével került a Szent Gellért térre, hanem a tér, illetve a Bartók Béla út 14 évvel ezelőtti rekonstrukciója során. Két évvel ezelőtt, a metró átadásakor csupán térrendezés volt: akkor csak áthelyezte a kivitelező, illetve akkor készültek hasonló padok is, de azok fából.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Nehru part: Több sebből vérzik

Bár a Nehru partot hivatalosan még nem adták át, a korzó pár hete elkészült, így birtokba is vették a gyalogosok és a bringások is – annak ellenére, hogy kerékpárút nem lesz a területen. Hatalmas, műanyagból készült színes fotelek is megjelentek a sétányon, amiket pár nap után összefújtak graffitivel, egy csomó szemetet hagytak rajtuk, és mivel a beléjük vésett X miatt megáll bennük az eső és a kosz, a háttámláján ültek az emberek.

A foteleket egyébként 22-én, hétfőn elvitték a helyükről – kíváncsiak leszünk, hogy csak pár hétig voltak a parton, vagy a tér végleges arculatához tartoznak.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Olvasói sztorik