Közélet

Most akkor szabad festeni a budapesti járdákra vagy sem?

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt néhány hónappal ezelőtt a Józsefvárosban kezdett bele járdafestő tevékenységébe, ami osztatlan sikert aratott az ott lakók és a hírrel a közösségi oldalon találkozók körében is. Nem úgy az Örs vezér terén: ott ugyanis rendőrök jelentek meg a festés közben. A Facebookra feltöltött kép szerint a kérdés eldöntésében a BKK illetékes, ezért meg is kérdeztük őket arról, szabad-e vagy sem járdát festeni.

Már csináltuk tízszer, mindenki csak örült neki, de ezúttal ellenállásba ütközött a 4színfestés

– írták posztjukban, a csatolt képen pedig az látható, hogy három rendőr jelent meg a zuglói festés helyszínén. Kérdéseinket elküldtük a Budapesti Közlekedési Központnak is, akik viszont a Budapest Közúthoz irányítottak, és végül választ is tőlük kaptunk.

Röviden összefoglalva az alábbiakat kell tudnia annak, aki úgy dönt, a közterületen éli ki a kreativitását:

  • Útra tilos firkálni, mert a közlekedés résztvevői könnyen összetéveszthetik azokat az útburkolati jelekkel.
  • Járdára szabad rajzolni mondjuk krétával, ami rövid időn belül eltűnik.
  • Ha valaki tartósan szeretne valamit a járdára festenie, akkor a tulajdonostól (a Fővárostól vagy a kerületi önkormányzatoktól) kell engedélyt kérnie.

Egyébként az MKKP egy külön csoportot is létrehozott a festeni vágyóknak, ahol mindenki értesülhet arról, hogy mikor lesz a legközelebbi közösségi festés – például ma, július 20-án délután négyre várják az érdeklődőket a Ligetbe.

Fejlécképünk az MKKP Facebook-oldaláról származik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik