Közélet

Láttátok már ezt a 20 éves videót Budapestről?

Vagn på floden, azaz Vagn a folyón - ez volt a címe annak a tévésorozatnak, amelyben a névadó Vagn Olsen körbejárta Európa folyóparti területeit, így Magyarországot és azon belül Budapestet is.

Bár a dr.dk-n található videó 40 perces, a műsorvezető az elején Bécsben és Pozsonyban is jár, így az izgalmak csak a 12. perctől kezdődnek. Bár a videó nyelve dán, több helyen is magyarul beszélnek benne a szereplők, így már emiatt, illetve a főváros akkori állapotát bemutató képkockák miatt is érdemes vetni rá egy pillantást.

Az egyik leginkább szembetűnő dolog az, hogy a Széchenyi István (akkor még Roosevelt) téren található Belügyminisztérium teteje fűzöld volt, illetve a Széchenyi gyógyfürdőt körbeölelő Városligetet úgy mutatják be, mint Budapest szórakoztató negyedét. A riporter egyébként azért választotta ezt a fürdőt, mert a Gellért – amiről egyébként elismerően nyilatkozik – drágább volt, és tele volt turistával. Érdekesség: a videóból kiderül, hogy húsz évvel ezelőtt 300 forintot kellett fizetni a jegyért, az alkalmazottak pedig beszéltek németül.

A hely bemutatása után következik egy rövid interjú Kalocsai Sándorral, aki elmondta, azért jár oda, mert

52 évet dolgozott, 5 évig fogságban volt, és ebben a vízben gyógyult meg.

A következő állomás a Váci utca: természetesen nem lepődünk meg azon, hogy már akkor is szendvicsemberekkel volt tele.

Forrás: dr.dk
Forrás: dr.dk

A pesti éjszakát bemutató vágóképek után a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrinc felé autóznak, ahol Erzsébetet és Ferencet látogatják meg. A riporter először szeretné látni az udvart, de mint mondja, Magyarországon itallal fogadják az embert, így kénytelen elfogadni egy pohárral. Amikor megtudja, hogy magyarul erre “köszönöm” a válasz (a dán tak szó helyett), akkor elmondja: sokkal könnyebb, ha az ember dánul beszél. Ferenc ezután magyarul közli,

minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért öntött magának többet.

Ezután ellátogatnak egy idősotthonba, a videó pedig piacozással zárul. A Skandináv ház szerint a videó július 10-ig tekinthető meg – reméljük, utána is, de azért siessetek, le ne maradjatok. Ha megnéznétek, ide kattintsatok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik