Közélet

Láttátok már a XIX. századi Budapestet 3D-ben?

Mivel a régi fotókat és Budapestet is nagyon szeretem, ezért eléggé megörültem a hírnek, hogy a Műcsarnokban  olyan térhatású képekből nyílik kiállítás, amelyek XIX. század végi és XX.  század eleji eredeti sztereofényképek alapján készültek, és Budapestet illetve a világ számos érdekes helyszínét örökítették meg. Meg is néztem A boldog békeidők 3D-ben című tárlatot, a továbbiakban elolvashatjátok, mire számíthattok, ha ti is elmennétek.

Már a Műcsarnok bejáratánál kifeszített molinó is egyedi, ugyanis ez a hirdetővászon is 3D-s, az egyetlen ilyen Budapesten. A jegy mellé két szemüveget is kapunk kölcsönbe, az egyiket az anagflif képekhez, a másikat pedig a moziteremben, a két projektorral vetített képsorozathoz tudjuk használni.

Galéria
Fotó: 24.hu / Molnár Dávid

A tárlaton közel 100 sztereofotót láthatunk – azért nem az eredeti, papírra vagy üvegre előhívott képeket állították ki, hogy a látvány hatásosabb legyen, és erősebb legyen az élmény. A falakon, a vetítővásznon, a sztereonézőn, a táblagépen és a 3D-s képernyőn látható fotókat több forrásból válogatták: egy részüket a Fortepan Archívumból, a többit pedig magángyűjteményekből és a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárából. Budapest mellett feltűnnek még Európa és Ázsia nagyvárosai is, így egy teremben láthatjuk például a budapesti Opera épülete mellett sétálókat és a párizsi folyóparti könyvárusokat. A képek mellett kiállítottak néhány darabot a fotótörténet tárgyi világából is – például sztereonézegetőket, fényképezőgépeket vagy magukat az előhívott sztereofotókat.

Technikai infók

A kiállítást június 28-án nyitották meg és egészen július 24-ig látogatható. A jegy 800 forintba (kedvezményesen 400 forintba) kerül. A vetítéssel együtt nagyjából egy bő fél órás programnak számít.

Ha megnéznétek, nagyjából egy hónapotok van: július 24-én zárul A boldog békeidők 3D-ben, utána pedig július 26-án egyszerre három kiállítás nyílik: Természetművészet-változatok, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor valamint az Ázbej&Ázbej.

A kiállítás kurátora Medve Mihály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik