Közélet

Egyetlen este alatt kitiltották a bringásokat a Batthyány téri korzóról

Egyik napról a másikra új táblákat helyeztek ki a Batthyány téren, ennek értelmében pedig ezentúl kizárólag az idétlenül felfestett kerékpárutat használhatják a bringások.

Folytatódik az ámokfutás a fővárosban, már ami a kerékpárosok ellehetetlenítését illeti. A lépés azért is érthetetlen, mert nemrég úgy döntöttek, a Várkert Bazár előtti területről is elküldik a bringásokat és tekerjenek inkább a rakparton.

Pesten lakom, és Óbudán dolgozom, így a fonódó hálózat átadása óta minden nap a Batthyány téren át vezetett az utam a munkába. Örültem annak, hogy a korzón is engedélyezték a haladást (a biztonságos 10 km/óra sebességig), mert a Bem rakpart mellett futó százméteres kerékpárútra nemcsak értelmetlen volt kihajtani, de veszélyes is: ahhoz ugyanis, hogy azon végigtekerjünk, és végül ugyanoda lyukadjunk ki, kétszer kell keresztezni a villamossíneket (egyszer közlekedési lámpák nélküli helyen). Konfliktusom a több hónap alatt mindössze egyszer volt, akkor is sikerült elmagyarázni az esernyővel a kerékpárút felé integető, és engem oda (is) küldő úrnak, hogy ez közös terület, és nemcsak én, de ahogy néztem, mások is figyeltek arra, hogy a turistákat vagy a villamosra várókat ne zavarják.

Ez miért fáj nektek?

Képzeld el, hogy autóval jársz, és két lehetőség áll rendelkezésedre, hogy eljuss ugyanoda: egy kerékpárosokkal közös terület, illetve egy másik, amihez kétszer át kell hajtani egy sorompón, amelyik közül az egyik lámpás, a másik viszont nem. Melyiket választod?

11 éve van jogosítványom, a KRESZ-t is jól ismerem és bár az útvonalam bejáratott, nem megszokásból közlekedem. Emiatt vettem észre szerda reggel a korzóra újonnan felszerelt táblákat, amelyek azt mutatják, hogy mostantól csak a kerékpárutas változat áll azok rendelkezésére, akik északnak tartanak, a kedvenc útvonalam pedig Kerékpárral behajtani tilos táblát kapott. Nem tudni, hogy csak nem figyelték, vagy annak ellenére hajtottak be, de ma reggel is a megszokott módon legalább 30 bringást számoltam meg a korzón az alatt a pár perc alatt, amíg a képeket készítettem. Bár valószínűleg a gyalogosok biztonsága lebegett a döntéshozók szeme előtt, de azért is érthetetlen a lépés, mivel a Batthyány tértől egészen a Várkert Bazárig, majd az Erzsébet hídtól a Szabadság hídig közösen használják a gyalog és kerékpárral közlekedők az egyébként Eurovelo 6 útvonalat.

Galéria
Viszlát, bringások! Fotó: Molnár Dávid/24.hu

Kérdéseinket (miért és mikor kerültek ki a táblák, hány gyalogos és kerékpáros közti balesetről tudnak, stb.) elküldtük a BKK-nak is, amint megkapjuk a válaszukat, közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik