Budapest

Defektet kapott a fideszes pártfegyelem?

A párt ifjúsági szervezetének budapesti tagozata a főpolgármesterrel szembeszállva kiállt a kerékpárutak fejlesztése mellett.
Korábban a témában:

Korábban mi is megírtuk, hogy Tarlós István márciusban kiadott főpolgármesteri utasításában elrendelte „a budapesti kerékpáros közlekedés feltételrendszerének felülvizsgálatát”. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arról ebben a cikkünkben részletesen is írtunk; nagy vonalakban arról van szó, hogy visszafognák az infrastrukturális fejlesztéseket, és jó néhány, az elmúlt években elért vívmányt is visszacsinálnának.

Pedig annak ellenére, hogy – ahogy azt a Magyar Kerékpárosklub elnöke is elismerte – 2010 óta sokat javultak a kerékpározás feltételei a fővárosban, további fejlesztésekre lenne szükség.

Például azokra az évekkel ezelőtt beígért bicikliutakra és bringasávokra, amelyeket az Üllői útra, a Nagykörútra, a Bartók Béla útra és a Fehérvári útra terveztek, de sehogy sem akarnak megépülni.

A problémára a Fidesz ifjúsági szervezete is felfigyelt. Varga-Bajusz Veronika, a Fidelitas budapesti elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a Fővárost, hogy folytassa a kerékpáros infrastruktúra és a Bubi közbringarendszer fejlesztését.

Friss értesüléseink szerint a dél-budaiak által régóta várt Bartók Béla úti és Fehérvári úti kerékpársávok veszélybe kerültek, a kerékpáros közlekedés jövőjéről szóló viták eredményeként

– írta Varga-Bajusz.

A fővárosi Fidelitas szerint, ha Budapestet „a jövő városának szánjuk, az olyan kiemelt útvonalak, mint a Bartók Béla út és a Fehérvári út teljes felújítása elképzelhetetlen a biztonságos, kétirányú kerékpárnyomvonal kialakítása nélkül”.

A fiatal jobboldaliak szerint nem szabad visszalépni az elmúlt évek fejlesztéseiből.

Abszurd lenne például a Bajcsy-Zsilinszky úton a buszsáv kerékpározhatóságát megszüntetni” – érveltek, hozzátéve, hogy „a kerékpározás feltételeinek javítása a budapesti fiatalok és minden budapesti érdeke”.

Nem a Fidelitas az első, amely szót emel a főpolgármester kerékpárellenes fejlesztéspolitikája ellen. Korábban Riz Levente, Rákosmente fideszes polgármestere, a Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke is azt nyilatkozta, hogy nem támogat olyan intézkedéseket, amelyek visszalépést jelentenének „az elmúlt évek kerékpározást ösztönző intézkedéseihez képest”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.