Közélet

Az űrhajós is dubstepre ropja: Indul a Budapest Essentials és a Brain Bar Budapest

Ma kezdődik a Budapest Essentials és a Brain Bar Budapest fesztivál. A városban hemzsegni fognak a zenészek, művészek, tudósok és gondolkodók. Chris Hadfield és Amon Tobin is itt lesz.

Ütősen indul az idei fesztiválszezon Budapesten: június 2-án, vagyis a meteorológiai nyár második napján startol a Budapest Essentials és a Brain Bar Budapest fesztivál. Az egyik az érzékeket (zene, kultúra, gasztronómia stb.), a másik az agyat (technológia, tudomány, oktatás stb.) célozza meg. Külön érdekesség, hogy a két fesztivált az idén közös produkcióban rendezik meg.

Minden, ami Budapest

Az idén már harmadik alkalommal rendezik meg a tavaly a világ legjobb városi fesztiváljai közé beválasztott Budapest Essentialst. Június 2-5. között a könnyű- és underground zene élvonalába tartozó hazai és külföldi zenekarok koncertjeit és DJ-szettjeit hallgathatod meg olyan helyszíneken, mint a Várkert Bazár, az Eiffel tér, a Bazilika tér, az A38 vagy a Klauzál téri vásárcsarnok.

Fotó: Budapest Essentials
Fotó: Budapest Essentials

A felhozatal sem akármilyen. A legjobb magyar zenészek mellett olyan nemzetközi sztárok is itt lesznek, mint a német származású hip-hop-pop-house technó producer, Dj Koze, az oslói elektro DJ, Todd Terje és a brazil zenész, DJ és producer, Amon Tobin.

A zenei programok mellett izgalmas kulturális eseményekkel is várják a fesztiváljárókat. A rendezvény ideje alatt minden látogató 20-50 százalék kedvezménnyel nézheti meg a legjobb budapesti múzeumok és galériák kiállításait; egyedi városi sétákon vehet részt; és a karszalag felmutatásával ingyen használhatja a Hop-On Hop-Off városnéző buszait.

Fotó: Budapest Essentials
Fotó: Budapest Essentials

Szerencsére, a buliból a BGYH Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sem akart kimaradni, így a fesztivál ideje alatt a karszalagosok ingyen mehetnek be egy általuk kiválasztott gyógyfürdőbe vagy strandra, és a Fővárosi Állat- és Növénykertben sem kell belépőt fizetniük.

A fesztiválozókat a vendéglátósok is tárt karokkal és jóféle akciókkal várják. A Budapest Essentials vendégei egy sor étteremben 20 százalékos kedvezménnyel fogyaszthatnak: köztük a Belvárosi Disznótorosban, a Mazel Tovban, a Sáóban, a Ramenkában, a Steambooban és a Nemóban is.

További információkat a Budapest Essentials weboldalán találsz.

Minden, ami agyas

A Budapest Essentials-szal egy időben tartják a fővárosban Közép-Európa legnagyobb inspirációs fesztiválját, a Brain Bar Budapestet is. A június 2-4. között megrendezett konferencia célja, hogy a résztvevők a meghívott előadókkal együtt gondolkodjanak a világ jövőnket alakító technológiai változásairól – mint az űrkutatás, a robotika vagy a mesterséges intelligencia megjelenése.

A fesztivál díszvendége Chris Hadfield kanadai űrhajós, az ISS Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka lesz, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy a rendezvény földöntúli élménynek ígérkezik.

Fotó: Brain Bar Budapest
Fotó: Brain Bar Budapest

A fesztivál témái között szerepel a Föld és a világűr, a robotok és a kreativitás, a természetes és a mesterséges intelligencia, a gazdaság és a biológia, a tudás és az információ, a háborúk és a videójátékok kapcsolata, valamint Magyarország és Európa jövőképessége.

A nulladik napon Martin Sorell, a világ egyik leghíresebb reklámszakembere tart előadást. A 71 éves szakember a Wire and Plastic Products igazgatója, amely 112 országban háromezer irodát tart fent, és közel 190 ezer embert foglalkoztat.

Az előadók között ott lesz Tim Harford is. A világhírű brit közgazdász és bestselleríró Az oknyomozó közgazdász című könyvében többek között azt vizsgálja, hogyan futtathatjuk fel vagy tehetjük tönkre egy ország gazdaságát.

Hetfielden, Sorellen ls Harfordon kívül még jó néhány világszerte ismert személyiség előadásait is meghallgathatjátok a budapesti „jövőfesztiválon”. Ott lesz például Santieri Koivisto, a Minecraft for Education nevű oktatási eszköz kifejlesztője, Virginia Postrel kaliforniai filozófus, Viktoria Krakovna, a Future of Life Institute alapítója, Grover Norquist, az amerikai Republikánus Párt politikusa és Besenyei Péter műrepülő világkupagyőztes is.

Fotó: Brain Bar Budapest
Fotó: Brain Bar Budapest

A Budapest Essentials és a Brain Bar Budapest az idén közös rendezvényekkel is készül. A Bazilika előtti téren és két meglepetéshelyszínen olyan közösségi megmozdulásokat és előadásokat szerveznek, amelyekben ismert hazai és külföldi zenészek is közreműködnek majd.

További információkat a Brain Bar Budapest weboldalán találsz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik