Közélet

Rendőrök és közteresek állíttatták fel az asztaltól a Ruszwurm cukrászda vendégeit

A tulajdonos szerint a Budavári Önkormányzat be akarja záratni a 189 éves cukrászdát, és „személyes bosszút” emleget.

A Magyar Narancs írta meg, hogy néhány napja rendőrök és közterület-felügyelők „kihúzatták a székeket” a Várnegyedben működő Ruszwurm cukrászda vendégeinek ülepe alól. A tudósítás szerint írásos végzés ugyan nem volt náluk, de Nagy Gábor Tamás polgármesterre hivatkozva azt mondták, hogy az önkormányzat bevonta a XIX. században alapított cukrászda teraszengedélyét.

Szamos Miklós, a Ruszwurm tulajdonosa azóta birtokvédelmet kért, így a terasz újra üzemelhet – igaz, a hírek szerint már nem sokáig.

Nagy 2011 óta szeretné felemelni a patinás cukrászda bérleti díját. Szamos szerint először a tizenhatszorosára, majd engedménnyel a nyolcszorosára, így az eddigi havi 119 ezer forint+ÁFA helyett 988 415 forint+ÁFA-t kellett volna fizetniük. A tulaj abba még belement volna, hogy az eddigi dupláját fizesse, de ezt is feltételhez kötötte: jelesül ahhoz, hogy a kerület által javasolt határozott helyett továbbra is határozatlan idejű szerződéssel bérelhesse a helyet.

A boltvezető burkolt fenyegetést is kapott: „Abban az esetben, ha javaslatunk elutasítaná, megvizsgáljuk a bérleti díj fenti mértéket meghaladó emelésének, illetve a jogviszony megszüntetésének lehetőségét” – írta Szamosnak küldött levelében Nagy.

Mivel a tulajdonos ennek ellenére sem adta be a derekát, hosszú évekig tartó vita után a kerület végül tavaly tavasszal felmondta a bérleti szerződést, azzal a kikötéssel, hogy a a cukrászda még egy évig maradhat. A türelmi idő idén június 20-án jár le. „Most ott tartunk, hogy a cukrászda elvileg kevesebb mint egy hónap múlva bezárhat, de mivel a szerződés felmondását Szamos Miklósék nem tartják jogszerűnek, van esély rá, hogy az ügy elhúzódik, esetleg rendeződik” – írta a Narancs.

A Ruszwurm 1827 óta működik a Szentháromság utcában. A Ruszwurm Kft. huszonhat éve szerezte meg a cukrászda műemléki védettséget élvező épületének bérleti jogát, az ahhoz tartozó vagyoni jogot és a berendezést.

Szamos szerint a polgármestert „személyes bosszú” hajtja: azért akarja kitenni őket a helyről, mert nem volt hajlandó megállapodni vele. Mint kiderült, az önkormányzat egy másik érdekeltségükre is rászállt: a Dísz téren műűködő Korona Cukrászdát is bezáratnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik