Közélet

Így költöztetnek el egy egész várost

Viszik a templomot, a boltokat és a műemléképületeket is.

Hogyan költöztessünk el egy egész várost? Ezzel a nem mindennapi kérdéssel kellett szembesülnie az északi sarkkörön túl fekvő svéd kisváros, Kiruna vezetőinek, miután kiderült, hogy a közeli bánya miatt az egész települést talajomlások és földcsuszamlások fenyegetik.

A tizennyolcezer lakosú Kiruna városközpontja a világ legnagyobb vasércbányájának tetején csücsül, és mivel világszerte egyre nagyobb a kereslet erre a nyersanyagra, szóba sem kerülhetett, hogy az állami tulajdonban lévő Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) bányatársaság leállítsa a kitermelést.

Fotó: AFP Photo/Jonathan Nackstrand
Kiruna templomát 2001-ben Svédország legszebb épületének választották (Fotó: AFP Photo/Jonathan Nackstrand)

A várost fenyegető veszélyt 2004-ben fedezték fel. A szakemberek azóta vizsgálják annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet néhány kilométerrel „arrébb tenni” a városkát – ráadásul úgy, hogy annak fontosabb épületeit, köztük a 2001-ben Svédország legszebb épületének választott templomot is magukkal viszik.

Nemrég két fiatal filmkészítő a helyszínre utazott, hogy bemutassák, hogyan folynak a példátlan méretű városi relokációs program előkészületei. A kisfilm tanúsága szerint a helyiek meglepően jól viselik a költözéssel járó kellemetlenségeket. Nem véletlenül, hiszen, ahogy Niklas Siren, Kiruna végrehajtótanácsának helyettes elnöke fogalmazott, „a város a bányának köszönheti, hogy létezik”.

Az LKAB rengeteg helyinek ad munkát. Igen ám, csakhogy ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen, a bányának maradnia, a városnak pedig költöznie kell.

A mostani főtértől három és fél kilométerre már épül Kiruna új, modern városközpontja.

Fotó: AFP Photo/Hugues Honore
Az új városközpont makettje (Fotó: AFP Photo/Hugues Honore)

Az egymilliárd dolláros projekt keretében daruk és teherautók segítségével több lakóházat, boltot és műemléképületet egy az egyben átszállítanak, a többi házat pedig ledózerolják.

Az LKAB bőséges kártérítést fizet a helyieknek, hogy új otthont vásárolhassanak maguknak. A kormány szerint a költözködés akár húsz-harminc évig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik