Közélet

Vágvölgyi segélykoncerten gyűjt az Ádernek megítélt kártérítésre

Az „irónia jogáért” rendezett minifesztiválon a fél magyar underground ott lesz. Az újságíró-filmrendezőt egy Facebook-bejegyzés miatt perelte be a köztársasági elnök.

Annak idején mi is megírtuk, hogy Áder János tavaly januárban egy Facebook-bejegyzés miatt beperelte Vágvölgyi B. András újságíró-filmrendezőt és az Indexet. A meglehetősen „magyar valóság szagú” sztori azzal kezdődött, amikor – az akkor még elkötelezetten kormánypárti – Hír TV és Magyar Nemzet rászállt az ellenzéki tüntetések szervezőire, és „leleplező anyagokkal” próbálta lejáratni őket. Kinyomozták például, hogy az iWIW-alapító Várady Zsoltnál tizen-egynéhány évvel ezelőtt csekély mennyiségű cannabist találtak a rendőrök, a neatdó elleni tüntetéseket szervező Gulyás Balázs pedig egyszer nem adott meg egy elsőbbséget és balesetet okozott.

Az internet jóérzésű népe hamar ellenkampányt szervezett: #kedveshírtv hashtaggel számtalan felhasználó osztotta meg saját „önfeljelentéseit” az interneten. Így tett Vágvölgyi is, aki a közösségi oldalon elevenítette fel, hogy sorkatonakorában elzárást kapott, mert szivarozott az ezredsorakozón.

Ezzel még nem is lett volna gond, de a posztban azt is megemlítette, hogy fogdatársa volt a jelenlegi köztársasági elnök, aki egy laktanya-szerte terjedő pletyka szerint „részeg lövöldözésért” ült.

A sztorit hamar felkapta az Index – és vele a fél magyar sajtó. Áder persze azonnal cáfolt, közleményében azt írta, kétszer volt fogdán: először azért, mert őrvezetőként egy hideg tavaszi reggelen „nem küldtem le a többieket – rövid klottnadrág, atlétatrikó – hajnali fél hatkor reggeli tornára”, másodszor pedig azért, mert egy alkalommal, miután titokban megnézte az argentin labdarúgó VB egyik meccsét a tévében, elaludt az őrségben.

A köztársasági elnök nem elégedett meg azzal, hogy nyilvánosan cáfolta Vágvölgyi történetét. Az újságíró-rendezőt és az Indexet is beperelte egy-egy millió forintra; a másodfokú ítélet szerint a két alperesnek fejenként hatszázezer forint nem vagyoni kártérítést és a 93 ezer forintos perköltséget is nekik kell állniuk.

Vágvölgyi B. András úgy döntött, hogy egy segélykoncerten próbálja összegyűjteni a pénzt.

Hatszázezer forint büntetés valamint a perköltség rám eső, majd százezres tétele számomra nagy pénz, nem szoktam jól járni e mai neofeudalizmusban sem földárverésen, sem másként, és nem én járok hétmillióért Párizsban éjszakázni. Ezért döntöttem úgy, hogy zenészbarátok segítségével minifesztivált, segélykoncertet szervezek az irónia, a kiröhögés szabadságáért mely a szólásszabadság igenis fontos része

– írta közleményében.

Az újságíró-rendező hangsúlyozta, inkriminált Facebook-bejegyzését „magától értetődő módon” ironikusnak szánta.

Nem állítottam, hogy az elnök célzott lövéseket adott volna le, nem állítottam, hogy emberre lőtt. Amit állítottam – egy abban az időben a laktanyában széles körben elterjedt legenda alapján –, hogy a szakaszvezető úgy viselkedett, mint egy koszovói lakodalomban a násznép: boldogságának – talán továbbjutott a Johanik Cruyff – legyen neki könnyű a föld! – vezette holland csapat, ilyesmi – adott hangot a Balkánra jellemző módon: a levegőbe lőtt

– írta.

A „Segélykoncert és minifesztivál az irónia szabadságáért – Vagesz vs Áder” címmel megrendezett bulit csütörtökön este 8 órától tartják a Király utcai Gödör Klubban. A rendezvényen a fél magyar underground fellép, ott lesz többek között Sickratman, Barcs Miklós, Pándi Balázs és Bujdosó János triója, a Flash, Dr. Máriás, Bárdos Deák Ági, Bujdosó János, Jordán Adél és a Puszi és DJ Palotai is.

Vágvölgyi azt ígéri, hogy ha az általa befizetendő 693 ezer forintnál több jön össze, a fennmaradó pénzt a romagyilkosságok életben maradt áldozatainak ajánlja föl. Ha pedig a Kúria vagy a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság végül neki ad igazat, akkor az egészet.

Ha Strassbourgban – ahol „Vágvölgyi vs Hungary” lesz a per titulusa – az engem ebben az ügyben képviselő Társaság a Szabadságjogokért és én megnyerjük a pert és a jelenlegi elnök illetve a központi költségvetés a büntetés visszafizetésére kényszerül, akkor azt a romagyilkosságok életben maradt áldozatainak juttatjuk Iványi Gábor egyesületén keresztül. Természetesen az esetleges többlet-adomány esetén is így teszünk

– írta Vágvölgyi.

A minifesztiválról részletesen itt tájékozódhatsz.

Jó bulinak ígérkezik. Ahogy Vágvölgyi fogalmazott, „sok punk lesz, ez illik az eseményhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik