Közélet

Kiderült, miért iszunk ájulásig a hétvégi bulikon

Megvan a tudományos magyarázat: az agyunk tehet róla.

Sokan tudják, milyen következményei lehetnek annak, ha egy laza hétvégi sörözés veszett vodkamaratonba torkollik. „Egy sör nem sör” – tartja a pesti mondás; de ha az ötödik feles után sem tudunk megállni, könnyen kínos helyzetbe hozhatjuk magunkat.

Az etilalkohol nem viccel a masszív piálás pedig mint tudjuk, erősen módosult tudatállapothoz vezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Magyarország a világ tíz legpiásabb nemzete közé tartozik. Fejenként 11,46 liter alkoholt iszunk meg évente; az Európai Unió országai közül nálunk halnak meg a legtöbben az ivás és a krónikus alkoholizmus okozta betegségek miatt.

A mértéktelen alkoholfogyasztásnak súlyos gazdasági, egészségügyi és társadalmi hatásai vannak.

Nem véletlen, hogy világszerte egyre több kutató próbálja megfejteni, mi lehet a neurológiai oka annak, hogy az ital még egy egyébként jól nevelt, szelíd emberből is játszva habzó szájú, antiszociális vadálatot csinálhat.

A Munchies cikke szerint amerikai kutatók végre közelebb kerültek a rejtély megfejtéséhez: úgy fest, az emberi agy sajátos működése áll a háttérben.

A University of North Carolina agykutatóinak sikerült azonosítaniuk a „binge drinkingért” felelős agyi áramkört.

Mint kiderült, az alkohol hatására az agy „szorongásközpontja”, az amygdala és „jutalomközpontja”, a ventrális tagmentális terület összekapcsolódik. A tudósok szerint, ha sikerül megszakítani ezt a kapcsolatot, „megóvhatjuk az embereket a mértéktelen ivástól”.

Nagyon fontos, hogy tovább kutassuk az alkoholproblémák kezelésének lehetőségeit. Ha sikerül megakadályoznunk, hogy az emberek alkalmanként túl sokat igyanak, talán azt is megakadályozhatjuk, hogy idővel alkoholista legyen belőlük. Tudjuk, hogy azok, akik tinédzserkorukban gyakran elvesztik a mértéket, felnőve nagyobb eséllyel lesznek alkoholbetegek

– írta sajtóközleményében Todd Thiele, a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik