Közélet

Spéci jelzőlámpákkal óvják a bamba gyalogosokat Németországban

Azt remélik, hogy a járdába épített lámpák megkímélik az okostelefonjukat fixírozó sétafikálókat attól, hogy a vonat elé lépjenek.

A szakemberek szerint ma a közlekedésbiztonság egyik legnagyobb problémája az okostelefon. A mobiljukat böngésző autósok évről-évre egyre több balesetet okoznak.

Nem is beszélve a gyalogosokról, akik hajlamosak annyira elmerülni az SMS-eikben, a Facebook-üzenőfaluk vagy a kedvenc weboldalaik tartalmában, hogy könnyen nekisétálhatnak egy villanyoszlopnak, kutyának, másik gyalogosnak – sőt, akár egy autó vagy vonat elé is kibóklászhatnak.

A Citylab híre szerint a német Augsburg városvezetése úgy döntött, ideje tenni valamit a figyelmetlen gyalogosok biztonságáért, és kísérleti jelleggel speciális jelzőlámpákat szereltetett fel két vasúti megállóhelyen.

A járdába épített lámpák zölden villognak, ha biztonságos a síneken való átkelés, és pirosan, ha jön a vonat.

Nem rossz ötlet, hiszen, ahogy a város üzemetetésével foglalkozó Stadtwerke Augsburg írja: „Az okostelefon fixírozása veszélyes helyzeteket okozhat az úton.” Vannak olyan emberek is, akik egyáltalán nem veszik észre a piros lámpákat, mert folyamatosan lefelé, a kezükben tartott készülék kijelzőjére néznek.

Az új jelzőlámpák már viszonylag nagy távolságról is láthatók, így a figyelmetlen kerékpárosok életét is megóvhatják.

Igaz – ahogy a BR24 nevű híroldal kommentelői írták – „az idiótáktól nem védenek meg minket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik