Közélet

Az élhetőbb városért tekerhetsz az I Bike Budapesten

A szervezők az idén is több tízezer résztvevőre számítanak. Városszerte útlezárások lesznek.

A Magyar Kerékpárosklub szombaton újra megrendezi az I Bike Budapest kerékpáros felvonulást. A Critical Mass-t felváltó „bringás ünnepet” először tavaly tavasszal tartották meg: akkor minden korábbinál többen – a becslések szerint több tízezren – ültek kerékpárra.

A szervezők az idén még több résztvevőre számítanak. A szombati felvonulással a városvezetésnek is üzenni akarnak, amely Tarlós István különös közlekedésszervezési hátraarca miatt erősen fontolgatja, hogy visszacsinálja az elmúlt évek fontos biciklis fejlesztéseinek egy részét.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub
Több ezer résztvevőre számítanak (Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

A főpolgármester még decemberben mondta azt, hogy „autósbarát fejlesztéseket” tervez a „túlzottan tömegközlekedés-centrikus” fővárosban. Nyilatkozatára válaszul a Magyar Kerékpárosklub összeállított egy húszoldalas szakmai javaslatcsomagot, de válaszra sem méltatták őket.

Aztán nemrég, miután egy kiszivárgott dokumentum nyomán a fél magyar sajtó megírta, hogy Tarlós István meglehetősen retrográd intézkedéseket vezetne be, végre leült tárgyalni Kürti Gáborral, a Kerékpárosklub elnökével, és ígértet tett arra, hogy a bringás érdekvédelmi szervezetet is bevonják a városháza biciklis kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjának munkájába.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub
Az élhetőbb városért tekerhetsz (Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

„Húsz év alatt megtizenegyszereződött a belvárosban kerékpározók száma, a városközpont több részén 10% körüli arányt tesz ki a járművek közt a kerékpár. Minden évben többen jönnek rá, hogy a bicikli egy gyors, egyszerű, olcsó közlekedési mód. Míg 10 éve különlegességnek számított így közlekedni, ma már a legszélesebb rétegek bringáznak”– hangsúlyozták közleményükben a kerékpárosok, akik szerint további fejlesztésekre is szükség van.

Az idei I Bike Budapestet a Holland Nagykövetség támogatásával, a Cycling Festival Europe keretében rendezik meg. A felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, ahonnan a rakpartok, a Dózsa György út, a Hősök tere, Andrássy út, Kiskörút, Üllői út, Petőfi híd, Attila út, Alagút, Lánchíd és Margit-híd útvonalon haladva a Margitszigetre tekernek a résztvevők. A bringaemelés előtt és után a réten piknik, zene, a Budapest Bike Maffia és a Cyclonomia kitelepülése várható, 20 és 22 óra között filmvetítés lesz.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub
Idén a Margitszigeten lesz a bringaemelés (Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

A szervezők hangsúlyozták, hogy kiemelten figyelnek a tömegközlekedés, a gyalogosok és a főbb közlekedési útvonalakon az autók átengedésére, de így is sok útlezárás, terelés és fennakadás várható.

A nagy tavaszi bringás fiesztáról a Budapest.24.hu is beszámol majd.

A felvonulás részletes útvonaláról itt tájékozódhattok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik