Közélet

A József körúti lakókoncerttől a Kádár-kor legnagyobb postarablásáig

Az idei Budapest100-on a százhúsz éves Nagykörút 57 épületét járhatják végig az érdeklődők. Megkértük az egyik ötletgazdát, hogy ajánljon néhányat a programok közül.

Ma kezdődött az ötödik Budapest100. A kétnapos fesztivál ideje alatt az idén százhúsz éves Nagykörút 57 épületét látogathatják meg az érdeklődők. A háztörténeti séták mellett kiállításokat, koncerteket és beszélgetéseket is tartanak, de olyan ház is lesz, ahol filmvetítéssel vagy épp piknikkel készülnek a lakók. A fesztiválhoz kapcsolódó szakmai beszélgetéseken urbanisták, szociológusok, közlekedési szakemberek, tájépítészek, civil városvédők vitatják meg, hogyan lehetne a bécsi Ringhez hasonlóan a körutat is megújítani. A Rákóczi téri Budapest100 infópontban a közönség ötleteit is várják a szervezők.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Az idei Budapest100 annyiban más, mint az eddigiek, hogy most nem százéves házakat fogunk bemutatni. Ennek történelmi okai vannak: 1916-ban javában tombolt az első világháború, ezért nemigen voltak építkezések

– mondta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva Tamási Miklós, a programsorozat egyik elindítója. Miklós nagy szerelmese az építészetnek és a helytörténetnek, nem véletlen, hogy az archív fényképek mentésével és közzétételével foglalkozó Fotrepannak is ő az egyik alapítója.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

„Olyan építészeti egységet kerestünk, ami lehetővé teszi, hogy az idén is hasonló jellegű, tematikájú és filozófiájú fesztivált rendezhessünk, mint a korábbi években – magyarázta. – Ezért is választottuk a 1896-ban átadott Nagykörutat, amely építészeti sokszínűségének köszönhetően nagyon is alkalmas arra, hogy rajta keresztül bemutassuk ezt a tarka, eklektikus és végtelenül izgalmas várost.”

Miklós szerint Budapest a lehető legjobb hely egy ilyen fesztivál megrendezéséhez.

Ez egy építészettörténeti szempontból nagyon érdekes város. A kiegyezés után rövid idő alatt rengeteg különböző stílusú épületet húztak fel, amelyekben Róth Miksa üvegablakaitól a carrarai márványból készült lépcsőházakig számtalan izgalmas részlet található. Szerencsére a lakók is örülnek annak, hogy megnyithatják a házuk kapuját az érdeklődők előtt; sokan vannak, akik saját rendezvényekkel – szakmai és kultúrprogramokkal – is készülnek

– fejtegette.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Két nap alatt közel hatvan házat szinte lehetetlen  körbejárni, ezért megkértük Miklóst, hogy ajánljon néhányat a kedvenc helyszínei és programjai közül. Az alábbiakban az ő válogatását olvashatják.

Forradalmi múltidézés a Ferenc körút 5-ben

A Ferenc körút 5. szombaton 11 órától látogatható. A körútnak ez a része az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszíne volt, ezért ebben a bérházban egy, a forradalom eseményeit felelevenítő sétát rendeznek. Az érdeklődők meghallgathatják az egyik lakó ’56-os élményeit és a légópincébe is lesétálhatnak.

Padlástúra a Ferenc körút 28-ban

A Ferenc körút 28-ban szombaton 14 órától izgalmas építéstörténeti sétát tartanak. A program érdekessége, hogy a látogatók egy „padlástúrán” is részt vehetnek: olyan terekbe juthatnak be, ahol még maguk a lakók sem igen jártak. A padlásról egyébként gyönyörű kilátás nyílik a Citadellára és az Iparművészeti Múzeumra – már csak ezért is érdemes ellátogatni a házba.

Lakókoncert a József körút 71-ben

A József körút 71-ben szombaton délután fél ötkor lakókoncertet tartanak. A házban több amatőr zenész is lakik, akik úgy döntöttek, hogy összeállnak egy buli erejéig, és megtáncoltatják egy kicsit a látogatókat.

Modernista séta a Boráros tér 3-ban

A Boráros tér 3. vasárnap 11 órakor nyitja meg a kapuit. A 111 éves házat a szép modernista épületeiről ismert Vágó testvérek tervezték. Igazi építészeti különlegesség, ami ráadásul igen jó állapotban maradt fent.

Látogasson meg egy igazi „úri lakosztályt” a Rákóczi tér 10-ben

Vasárnap délben egy jellegzetesen pesti „úri lakosztályt” nézhetnek meg azok, akik elsétálnak a Rákóczi tér 10-be. A száz négyzetméteres nagypolgári lakás érdekessége, hogy többé-kevésbé eredeti formájában maradt meg: az akkori szokástól eltérően nem szabdalták kisebb lakóegységekre az ötvenes években.

Krimibe illő izgalmak a Ferenc körút 39-ben

Vasárnap 16 órától a Ferenc körút 39-es számú házában N. Kósa Judit, a Népszabadság újságírója, lelkes helytörténész előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A házban valamikor postahivatal működött: itt történt a Kádár-kor legnagyobb postarablása. Ennek a krimibe illő rablásnak a történetét meséli el az újságírónő – sok színes történelmi és helytörténeti adalékkal fűszerezve.

A Budapest100 további helyszíneiről és programjairól itt olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik