Közélet

Beszállt a CSOK-ba? Most ingyen használhatja a világ egyik legjobb építészének terveit

Alejandro Aravena terveit most ingyen letöltheti az internetről. A Pritzker-díjas építész a globális lakhatási válságot szeretné enyhíteni.

A Fast co.DESIGN nemrég számolt be arról, hogy Alejandro Aravena feltette az internetre négy általa tervezett ház részletes építési terveit. A Pritzker-díjas építész chilei építész azt reméli, hogy ezzel elősegítheti a globális lakhatási válság megoldását.

Fotó: Elemental
Fotó: Elemental

Aravena stúdiója, a santiagói székhelyű Elemental híres arról, hogy rendkívül szép, ergonomikus és olcsón felépíthető épületeket tervez.

A stúdió „Incremental Housing”programja arra a felismerésre épül, hogy ha az emberek könnyen és olcsón fel tudnak húzni maguknak egy házat, később lépésről-lépésre a saját, egyedi igényeikhez alakíthatják azt.

A becslések szerint 2030-ra hárommilliárdról ötmilliárdra nő a városlakók száma, és ebből kétmilliárdan a szegénységi küszöb alatt fognak élni.

Fotó: Elemental
Fotó: Elemental

A lakáshiány akkora problémát fog okozni, amit csak az emberek, a kormányok és a piac összefogásával oldhatunk meg

– hangsúlyozta Aravena.

Mint mondta, ezért is döntöttek úgy, hogy szabadon hozzáférhetővé teszik a terveiket, és ezzel megpróbálnak megalapozni egy olyan nyílt rendszert, amely alkalmas lehet ennek az összefogásnak a megteremtésére. Így az emberek az állami szervezetek és a piaci vállalatok segítségével saját maguk is tehetnek azért, hogy megoldódjanak a lakhatási problémáik.

Fotó: Elemental
Fotó: Elemental

Az Elemental alapítója azt reméli, hogy a tervek megosztásával megkönnyítheti a kormányok lakásépítési törekvéseit. Így ahelyett, hogy jelentős költséggel maguknak kellene megterveztetniük az új lakónegyedeket, a helyi igényeknek megfelelő kivitelezésre koncentrálhatnak.

A terveket innen lehet letölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik