Közélet

„Szeretem a banális történeteket”

„Szeretem a banális történeteket”

Tran Lam Péter negyedik éve fotózza Budapestet és a budapestieket. Szerinte kevés izgalmasabb hely van ennél a Kelet és Nyugat közé szorult városnál.

Tran Lam Péter évek óta fényképezi a budapesti hétköznapokat. A félig vietnami származású kreatív szakember digitális tartalmak fejlesztésével foglalkozik egy nagy nemzetközi reklámügynökségnél.

The day after (Fotó: Tran Lam Péter)
The day after (Fotó: Tran Lam Péter)

Eleinte csak inspirációkat, a kreatív gondolkodásra ösztönző arcokat, hangulatokat, jeleneteket, ötleteket akartam gyűjteni – ezért kezdtem fényképezni az utcát. Nagyon szeretem járni a várost: szerintem egy budapesti sétánál jobb kikapcsolódást elképzelni sem lehet

– mondta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva.

(Fotó: Tran Lam Péter)
Palotanegyed mosaic (Fotó: Tran Lam Péter)

Péter ad-hoc fotóskiccei hamar komoly fotóprojektté nőtték ki magukat a Tumblr-en.

(Fotó: Tran Lam Péter)
Blues (Fotó: Tran Lam Péter)

A Made in Budapest-projekt lényege maga a város. Az itt élők mindennapjait szeretném fotós eszközökkel bemutatni. Szeretem a banális, hétköznapi történeteket – azt remélem, hogy ezeken a képeken keresztül meg tudok mutatni valamit »az igazi Budapestből

– magyarázta.

(Fotó: Tran Lam Péter)
Working hours (Fotó: Tran Lam Péter)

A fotós egy ideig profi kamerával készítette sajátos hangulatú életképeit, de ma már inkább okostelefont használ.

Budapest, Postás üdülő (Fotó: Tran Lam Péter)
Budapest, Postás üdülő (Fotó: Tran Lam Péter)

Annak a fajta szoció- vagy ha úgy tetszik, dokumentumfényképezésnek, amit én csinálok, az a lényege, hogy el tudj kapni egy-egy gyorsan múló pillanatot. Ez nem olyan, mint a portré, a természet- vagy az épületfotózás. Nagyon gyorsan kell reagálnod – és ehhez sokszor alkalmasabb eszköz a telefon, mint a fényképezőgép. Arról nem is beszélve, hogy a képeimen szinte mindig szerepelnek emberek. Ha kamerát használnék, az könnyen kizökkenthetné őket a természetes ritmusukból, hangulatukból, ami alapvetően megváltoztatná magát a képet is: azt, amit meg szeretnék mutatni.

Chose me! (Fotó: Tran Lam Péter)
Chose me! (Fotó: Tran Lam Péter)

Péter egyáltalán nem bánja, hogy a telefonjával nem tud olyan tökéletesen beállított, rafináltan fényelt képeket készíteni, mint egy komolyabb fényképezőgéppel.

Pest live (Fotó: Tran Lam Péter)
Pest live (Fotó: Tran Lam Péter)

Igyekszem a maguk természetes nyersességében megörökíteni azokat a dolgokat, amik megragadják a figyelmemet. Azt, hogy hogyan, milyen motivációk mentén élnek az emberek ebben a városban.

Move it! (Fotó: Tran Lam Péter)
Move it! (Fotó: Tran Lam Péter)

A fotós szerint fontos lenne, hogy a budapestiek valóban magukénak érezzék a várost.

Dress you can (Fotó: Tran Lam Péter)
Dress you can (Fotó: Tran Lam Péter)

Nem csak az embereket, hanem a környezetüket is szeretném megmutatni. Az utcákat, a tereket: azt a közeget, amiben élnek. Azokat a folyton változó tereket, amelyek egyszerre kulisszák és a szó praktikus értelmében vett közterek is egyben. Örülnék, ha az emberek végre belaknák ezt a várost; ha a közterületek valódi agoraként működnének: mint a mediterrán országokban, ahol az emberek télen-nyáron az utcán élik az életüket. Ahelyett, hogy bezárkóznának a lakásukba, kiülnek a házuk elé vagy a teraszokra, és a barátaikkal, a szomszédaikkal töltik az idejüket. Arra használják a köztereket, amire valók.

Péter további képeit itt nézheted meg.

Galéria
(Fotó: Tran Lam Péter)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik