Közélet

Hogyan élhetünk túl egy terrortámadást?

Egy szakértő szerint néhány egyszerű szabály betartásával nagymértékben növelhetjük a túlélési esélyeinket.

Kedden reggel öngyilkos merénylők négy pokolgépet robbantottak fel Brüsszelben: kettőt a Zaventem nemzetközi repülőtéren, kettőt pedig az Európai Unió központjához közeli Maalbeek metróállomáson. A terrortámadásoknak 34 halottja és száznál több sebesültje volt – köztük két magyar kormányalkalmazott is. A merényleteket az Iszlám Állam vállata magára.

Biztonságpolitikai szakértők szerint könnyen előfordulhat, hogy Párizs, Isztambul és Brüsszel után más európai nagyvárosokat is hasonló támadás ér majd.

Például Rómát, ahova a következő napokban rengeteg zarándokot és turistát várnak a húsvéti ünnepek miatt. Szerencsére, Budapest nem tartozik a kiemelten veszélyeztetett helyek közé – még akkor sem, ha az egyik brüsszeli merénylő Magyarországon keresztül jutott el a belga fővárosba, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a robbantások hírére rögtön elrendelte a másodfokú terrorkészültséget.

A rendőrök és a TEK teljes harci díszben várják a terroristákat.

De vajon mit tehetünk mi, egyszerű állampolgárok, ha hirtelen egy terrortámadás közepében találjuk magunkat?

Őrizzük meg a nyugalmunkat

Steve LeVine, a Georgetown védelem- és biztonságpolitikai karának tanára szerint bár nincsenek olyan módszerek, amelyek garantálhatnák, hogy ép bőrrel megússzunk egy, a brüsszelihez hasonló támadást, de néhány egyszerű szabály betartásával azért nagyban javíthatjuk a túlélési esélyeinket.

LeVine korábban háborús övezetekben is dolgozott.

Csecsenföldi, afganisztáni és más háború sújtotta területeken szerzett tapasztalataimból tudom, hogy az ilyen helyzetekben mindenki máshogy reagál: vannak, akik teljesen nyugodtak maradnak, mások viszont pánikba esnek

fejtegette a Quartzon megjelent cikkében.

A szakértő szerint a legfontosabb hogy ne essünk pánikba, és próbáljuk megnyugtatni a körülöttünk lévőket is. „Maradjon tiszta a fejünk. Ne próbáljunk hősködni: ha golyók repkednek körülöttünk, hasaljunk le a földre – tanácsolta. LeVine szerint, amint lehet azonnal húzódjunk fedezékbe.

Bújjunk el valami mögé, ha betonból van, annál jobb.

Ha úgy tűnik, hogy a társaink hallgatnak ránk, ne féljünk gyors döntéseket hozni – de azért ne akarjuk mindenáron mi irányítani a helyzetet. A lényeg, hogy csapatként tudjunk együttműködni. „Ha ön és a csapata biztonságban van, nézzen körül, hogy van-e a közelében olyasvalaki, aki gyors segítségre szorul. Ha kell, lássák el a sebesülteket és igyekezzenek megnyugtatni a többieket. Fontos, hogy eközben ne akadályozzák azokat, akik szintén segíteni szeretnének.”

LeVine szerint ahogy arra a tavaly novemberi párizsi terrortámadások is rávilágítottak, a legfontosabb, hogy próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, és amennyire lehet, készüljünk fel arra, hogy nehéz helyzetben kell gyors döntéseket hoznunk.

Húzódjunk biztonságos helyre

Folyamatosan keressük a menekülőutakat. „Ha módunkban áll elmenekülni, ne habozzunk. Valószínűleg mások is követni fognak minket” – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Ha csapdába esünk egy épületben, keressünk magunknak biztonságos búvóhelyet. A brit rendőrsség által készített oktatóvideó részletesen is bemutatja, hogy mi ilyenkor a teendő:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=224&v=4jxOXbpTmnk

Amint biztonságban vagyunk, vegyük fel a kapcsolatot a hatóságokkal, és mondjuk el nekik mindent, amit a támadásról illetve a támadókról tudunk. Figyeljünk arra, hogy ne akadályozzuk a rendőrök és a mentők munkáját.

Amint lehet, hagyjuk el a támadás helyszínét, hiszen ha maradunk, könnyen meglehet, hogy újra bajba kerülünk.

„Ha elszakadunk a társainktól, írjunk nekik egy SMS-t. Amint lehet, írjunk a családtagjainknak és a barátainknak is, hogy ne kelljen feleslegesen aggódniuk miattunk” – javasolta LeVine.

A szakértő szerint csak akkor próbáljuk meg lefegyverezni a támadókat, ha megvan az ehhez szükséges képzettségünk és tapasztalatunk.

Ha katonai vagy rendőri kiképzést kaptunk, előfordulhat, hogy ártalmatlanná tudjuk tenni őket. Erre is volt már példa: 2015 augusztusában például három amerikai – köztük két katona – hiúsított meg egy francia vonat elleni támadást. De ehhez az eszközökhöz csak a legvégső esetben nyúljunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik