Közélet

Miért éppen Brüsszel?

Az EU fővárosa sok szempontból különösen védtelen a terrortámadásokkal szemben. A hatóságok a párizsi „terror napja” óta tudták, hogy újabb merényletekre lehet számítani.

Megtörtént, amitől tartottunk. Országunkat és polgárait elvakult, erőszakos és gyáva támadások érték

mondta kedden reggel a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a metróban történt, több tucat halálos áldozatot követelő robbantások kapcsán Charles Michel belga miniszterelnök.

Michael szerint a tavaly novemberi párizsi merényletek után számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb Brüsszelt is hasonló terrortámadások érik majd. Erre a helyi hatóságok is készültek.

Annál is inkább, mivel a párizsi merényletek szervezői és lebonyolítói közül többen is a belga főváros Molenbeek nevű kerületében éltek, amelyet sokan a szélsőséges iszlám európai „keltetőjének” tartanak. Itt húzta meg magát Salah Abdeslam, a novemberi terrortámadások kitervelője is, akit százhuszonhat napos nyomozás után március 19-én fogtak el a belga hatóságok.

Nem véletlen, hogy a november 13-i „terror napja” után Brüsszelben a legmagasabb fokú készültséget rendelték el. Az utcák napokra elnéptelenedtek, a helyiek többsége ki sem tette a lábát otthonról. Aztán lassan megnyugodtak a kedélyek, az önkormányzat pedig óvatos médiakampányba kezdett, hogy megnyugtassa a turistákat: a Donald Trump által csak „hellhole-ként” emlegetett város teljesen biztonságos.

A felszín alatt persze közel sem volt ilyen nyugodt a helyzet.

Szakértők szerint a helyi rendfenntartó erők mindvégig tisztában voltak vele, hogy az Európai Unió székhelyeként a város a terroristák kiemelt célpontja lehet.

Ennek ellenére nem voltak elég felkészültek: nem véletlen, hogy Abdeslam hónapokig bujkált az orruk előtt, mire múlt pénteken végre kézre kerítették – ahogy az sem, hogy a rendőrszakszervezetek rendszeresen panaszkodtak amiatt, hogy kevés a biztonsági őr a repülőtereken.

Egyes szakértők szerint Brüsszel „töredezett közigazgatási struktúrája miatt” különösen védtelen a terrortámadásokkal szemben. Valószínűleg ez volt az egyik oka annak is, hogy a szélsőségesek „kézenfekvő célpontnak tartották”; a támadások közvetlen kiváltója pedig Abdeslam lekapcsolása lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik