Közélet

„A boldogság olyan, mint a matek”

„A boldogság olyan, mint a matek”

Magyar fotóst sztárol a világ egyik legmenőbb portálja, a Vice. Szombat Éva szerint nincs unalmasabb a magyar búbánatnál.

A magyarokat mindenki mélabús nemzetnek tartja – még maguk a magyarok is –, nem csoda, hogy hat éven keresztül folyamatosan „elnyertük” a világ legdepressziósabb nemzetének címét. És bár tény, hogy meghurcolt minket a történelem, szerencsére vannak olyan honfitársaink is, akik szerint nem a turáni átokkal vagy a külföldön csak „Hungarian suicide song-ként” emlegetett Szomorú vasárnappal kellene országimázsolnunk magunkat.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

Ilyen Szombat Éva fotós is, aki a boldogságot, illetve annak keresését tette meg képei központi témájául. 2013-ban kiadott albuma, a Happines Book (Boldogságkönyv) egyfajta gyakorlati útmutató a jó és elégedett élethez; nemrég megjelent Practitioners (Gyakorlók) című fotósorozata pedig olyan emberekről szól, akik minden nehézség és megpróbáltatás ellenére is meg tudták találni az életben azt, amitől jól érzik magukat – legyen szó lufihajtogatásról vagy békagyűjtésről.

Éva legújabb projektjére a világ egyik legmenőbb weboldala, a Vice is felfigyelt, amely szombaton terjedelmes interjút közölt a magyar fotóssal.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

Éva szerint a magyarok nagyon szeretnek panaszkodni. „Nem tudom, miért, de ez egyfajta tradíció nálunk – talán a génjeinkben van – mondta. – De én a magam részéről nem hiszem, hogy annyira rossz lenne minden. Egy barátom egyszer azt mondta, »a boldogság olyan, mint a matek, meg kell tanulni«, én pedig arra gondoltam, mennyire igaza van. Innen jött a Happyness Book ötlete is. A cím ironikus; a könyv boldogság megtanulásához és gyakorlásához szeretne segítséget nyújtani.”

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

Éva legújabb munkái sokkal közelebb állnak a dokumentumfotózáshoz, mint a korábbiak.

Azt akartam, hogy a Practicioners valódi emberekről szóljon. Nekik köszönhetően értettem meg, hogy a boldogságot csak másokon, a kapcsolatainkon keresztül érhetjük el

– nyilatkozta.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A sorozatban a fotós több barátja és ismerőse is szerepel. „A srác a krokodillal a pasim (Klág Dávid, az Index újságírója, a szerk.). A barátainkkal nyaraltunk, és ő beugrott egy vízililiomokkal teli tóba – mesélte. – De az egyik barátomat, Zolit is lefényképeztem. Ő egy hotelben dolgozik, és egy szerény, egyszobás tanácsi lakásban él a külvárosban. Emellett DJ is – Galactic Jonhson néven fut, és ritka szintetizátorokat, lemezeket gyűjt. (…) Remek fickó, és végtelenül boldog. Szerintem tényleg tökéletes az élete.”

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

Éva több olyan embert is lefotózott, akiknek komoly tragédiákat kellett megélniük ahhoz, hogy rátaláljanak a boldogságra. „Az egyik barátom mesélt nekem egy Mária nevű idős hölgyről, aki játékbékákat gyűjt (…) Később megtudtam, hogy akkor kezdte gyűjteni őket, amikor rákos lett. Az első békákat a barátai és a családtagjai vették neki. (…) Nagyon sok öröme telt bennük. Őszintén úgy gondolja, hogy ez a hobbi segített neki túlélni a betegséget.”

Hasonlóan nehéz sors jutott Erikának is, akinek kisfia halála után a lufihajtogatás segített legyűrni a depressziót. „Nagyon boldogtalan volt, de ott volt a férje és a kislánya, akikről gondoskodnia kellett – magyarázta Éva. – A lánya szerette a lufikat, úgyhogy vett egy gyerekeknek szánt lufihajtogató szettet, hogy felvidítsa. Ez volt az első dolog, ami el tudta vonni a figyelmét a fia elvesztéséről. Rengeteg örömet okozott neki, és ma már hivatásszerűen műveli. Le is fotóztam a hélium angyalt, amit a fia emlékére készített.”

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A fotós szerint azok, akiknek mindenük megvan, csak ritkán boldogok. „Mindig többet akarnak – mondta. – Amikor ezen a projekten dolgoztam, rájöttem, hogy azok, akiknek igazán nagy problémákkal kellett szembenézniük, láthatóan sokkal jobban élvezik az életet, mint mások. (…) Tudják, hogy valójában a kis dolgok számítanak. Igazán nagyra tartom ezeket az embereket, nagyon sok inspirációt kaptam tőlük, és azt szeretném, hogy másokat is inspiráljanak.”

További fotókért kattintson ide.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik