Közélet

Hogyan éljünk túl egy nyilvános szakítást?

Nyilvánosan szakítani kellemetlen dolog. De vajon hogyan úszhatjuk meg arcvesztés nélkül? Segítünk.

Szakítani nem könnyű, különösen akkor nem, ha egy bárban, múzeumban, parkban vagy a hentesnél kell sort kerítenünk rá. Az ilyen helyzetekben nehéz jól nevelten, civilizáltan viselkedni; a könnyek és az indulatos szóváltások miatt óhatatlanul is a figyelem középpontjába kerülhetünk, ami sem a saját, sem a partnerünk önbecsülésének nem tesz jót.

De mégis hogyan kerülhetjük el ezeket a kínos helyzeteket? Mihez kezdjünk, ha a körülmények úgy hozzák, hogy nyilvános helyen kell szakítanunk?

Legyünk tekintettel másokra is

„Nem számít, milyen nehéz egy szakítás, alapvető kötelességünk, hogy az idegeneket megkíméljük attól, hogy belekeveredjenek” – mondta a Citylabnek nyilatkozva Mallory Ortberg, a The Toast egyik alapítója, a Slate Dear Prudence tanácsadó oldalának rovatvezetője.

Melissa Schneider párkapcsolati tanácsadó szerint fontos, hogy próbáljuk udvariasan viselkedni azzal, akit éppen lapátra teszünk. „Válasszunk olyan helyszínt, ami közel van egy barátja lakásához vagy a kedvenc bárjához” — javasolta. De azért ne a törzshelyén közöljük vele a rossz hírt, hogy ne kelljen az ismerősei előtt megszégyenülnie.

Schneider szerint az is fontos, hogy olyan helyet válasszunk, ahonnan bármelyikünk azonnal leléphet – egy mozi, koncertterem, egyetemi auditórium vagy repülőgép tehát mindenképpen rossz választás. Ahogy azok az éttermek is, ahol távozás előtt meg kell várnunk a számlát; kérjünk inkább egy kávét elvitelre és beszéljük meg a dolgot az utcán vagy keressünk egy félreeső asztalt a kijárat közelében.

Mutassuk meg, hogy van önbecsülésünk

Sajnos, az is előfordul, hogy minden óvatosságunk ellenére botrányba torkollik a szakítás. A székborogatós, pohárdobálós, kiabálós helyzetekből nincs kiút, ha jelenetet rendezünk, azt bizony mindenki észreveszi – ha akarja, ha nem.

Dr. Karla Ivankovich, a Life and Love című rádióműsor műsorvezetője szerint ilyenkor egyetlen dolgot tehetünk.

„Emeljük fel a fejünket, nézzünk egyenesen a körülöttünk lévők szemébe, és kérjünk elnézést – tanácsolta. – Mutassuk meg, hogy van önbecsülésünk, és nem állt szándékunkban illetlenül vagy zavaróan viselkedni.”

„Mindenki tudja, milyen nehéz egy szakítás” – mondta Ivankovich. – Ezért, még ha botrányt is csapunk, „nagyon sokan lesznek, akik együtt éreznek velünk, amiért nyilvánosan kell végigcsinálnunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik