Közélet

„Egyszerűen lemondanak a sérült gyerekekről”

Ghánában és Haitin segítene a mozgássérült gyerekeknek két budapesti lány. Korábban mindketten a Pető Intézetben dolgoztak; az interneten szeretnék összeszedni az útiköltségre valót.

Ghánába és Haitira készül két magyar konduktor, Teofilaktu Alexandra és Zsolnay Dóra, hogy önkéntesként segítsenek az ott élő mozgássérült gyerekeken. Mindketten a budapesti Pető Intézetben sajátították el a híres konduktív módszert; Alexandra Rómában, Angliában és Kínában, Dóra pedig Haitin is dolgozott már.

„Ezekben az országokban borzalmas körülmények között élnek a fogyatékossággal élő emberek. Haitin az elképesztő szegénység, Ghánában pedig a társadalmi közöny és a törzsi babonák keserítik meg az életüket”

– mondta Alexandra a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva.

„Én már jártam Haitin, tavaly három hétig dolgoztam önkéntesként egy helyi árvaházban – mesélte Dóra. – A Pető-módszerrel rövid idő alatt nagyon nagy fejlődést tudtunk elérni a gyerekeknél, de azért bőven lenne még teendőnk. Ezért is szeretnék Szandrával együtt újra kimenni.”

Fotó: Zsolnay Dóra
A Pető-módszerrel rövid idő alatt komoly fejlődést lehet elérni (Fotó: Zsolnay Dóra)

Haiti a világ egyik legszegényebb országa, amelyet 2010-ben egy hatalmas, az infrastruktúra jelentős részét elpusztító földrengés rázott meg.

„A természeti katasztrófa, az azt követő zavargások, járványok és az élelmiszerhiány miatt nagyon sok az árva és a mozgásában korlátozott gyerek az országban, akik jobbára csak a külföldi jótékonysági szervezetek és önkéntesek segítségére számíthatnak”

– magyarázta Dóra.

Ghánában ha lehet még rosszabb a helyzet. A becslések szerint a 2,5 millió fogyatékossággal élő nyolcvan százaléka a létminimum alatt él – pedig ez Afrika egyik leggazdagabb országa.

„Ghánában egyszerűen lemondnak a sérült gyerekekről. Ez főleg a falvakban jellemző, ahol sokan azt hiszik, azért születtek sérülten, mert megátkozták őket vagy az édesanyjukat”

– mondta Alexandra.

Fotó: Zsolnay Dóra
Haitin rengeteg a segítségre szoruló gyerek (Fotó: Zsolnay Dóra)

A törzsi babonák a mai napig erősen éreztetik a hatásukat. Gyakran előfordul, hogy a szülők orvos helyett kuruzslókhoz vagy imatáborokba viszik a gyerekeiket, ahol borzalmas körülmények között, megkötözve vagy láncra verve „gyógyulnak”, miközben a legalapvetőbb emberi jogokat is megtagadják tőlük.

Dóra és Alexandra az interneten próbálja összegyűjteni a haiti és ghánai úthoz szükséges pénzt, a felajánlásokat egy jótékonysági akciók közösségi finanszírozásával foglalkozó oldalon, a Justgiving.com-on várják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik