Közélet

A rendszeres kocsmázás jót tesz az egészségnek

Oxfordi kutatók szerint elidegenedő korunkban a kocsma az értelmes emberi érintkezés utolsó bástyája lehet.

A Munchies azt írja, hogy az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének kutatói szerint a kocsmába járás jót tesz az egészségnek. Már ha nem számítjuk a kínzó másnaposságot vagy a részegen elküldött küldött kínos SMS-eket.

A kutatók a Campaign for Real Ale (CAMRA) sörös érdekvédelmi szervezet megbízásából készítették el legfrissebb tanulmányukat, amelynek keretében 2254 Nagy-Britanniában élő ember alkoholfogyasztási szokásait vizsgálták. A „Friends on Tap: The Role of Pubs at the Heart of Community” című dolgozatot jegyző pszichológusok és antropológusok arra voltak kíváncsiak, milyen fiziológiai és mentális előnyei vannak a rendszeres kocsmázásnak. Mint kiderült, számos ilyen van: azoknak például, akik bár közelében laknak, sokkal több közeli barátjuk van, és általában véve is boldogabbak, mint azok, akik nem. Kocsmába járni tehát minden szempontból egészséges, testet-lelket felemelő dolog.

„A barátság és a közösség nagyon fontos az egészségünk és a közérzetünk szempontjából. Barátkozni és a barátságainkat ápolni viszont csak személyes közegben lehet: a digitális világ nem helyettesítheti ezt – hangsúlyozta Robin Dunbar professzor, a kutatás vezetője. – Ma, amikor szociális életünk egyre nagyobb részét az interneten éljük, egyre fontosabbá válik, hogy eljárjunk olyan helyekre, ahol nyugodt körülmények között, jó hangulatban találkozhatunk a régi barátainkkal és ismerhetünk meg újakat.”

Más szóval, az oxfordi tudósok szerint „digitalizálódó korunkban” a helyi kocsma az értelmes emberi érintkezés utolsó bástyája lehet. Ráadásul a rendszeres alkoholfogyasztásnak nem társadalmi előnyei vannak: a poharazás kognitív képességeinkre és az egészségünkre is jó hatással lehet. „Így vagy úgy, de a mértékletes alkoholfogyasztás lehetővé teszi, hogy új barátságokat kössünk, és valódi közösségeket teremtsünk – olvasható a tanulmányban. –Jelentős bizonyítékok támasztják alá, hogy a szociális hálónk mérete és minősége drámai hatással van az egészségünkre, közérzetünkre, hangulatunkra, sőt, a túlélési esélyeinkre nézve.”

Tehát attól, hogy attól, hogy rendszeresen eljárunk iszogatni a barátainkkal, még nem kell feltétlenül „kocsmatölteléknek” lennünk. Ez azonban nem kifogás arra, hogy a sárga földig leigyuk magunkat. Ahogy Dunbar tanulmánya is hangsúlyozza, a kulcs a mértéktartás: ha túl sok alkoholt fogyasztunk, az könnyen a kapcsolataink és az egészségünk kárára válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik