Közélet

Uber szakácsoknak: a fuvarmegosztás után itt a vacsoramegosztás

Egy új app összehozza az éhes embereket a tehetséges hobbiszakácsokkal.

A Citylab híre szerint új, az „Uber-modellt” koppintó szolgáltatás hódít New Yorkban – igaz, a Homemade nevű appal nem az autójukat, hanem a vacsorájukat oszthatják meg egymással az emberek. Az ötletgazdák azoknak a tehetséges hobbiszakácsoknak szeretnének segíteni, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját éttermet, bisztrót, cukrászdát, ételfutár-szolgálatot indítani. Ők az alkalmazás segítségével könnyen és komolyabb befektetés nélkül árulhatják a főztjüket – a megrendelőik pedig néhány dollárért jó minőségű házi kosztot ehetnek.

„Az étterembizniszbe nehéz bekerülni, főleg, ha valaki a saját tudására alapozva, a saját szája íze szerint készült ételeket szeretné forgalmazni – magyarázta Nick Devane, a Homemade egyik alapítója. – Szeretnénk megkönnyíteni az elindulást, a receptek kiérlelését és azt, hogy a szakácsok népszerűsíthessék az ételeiket a saját közösségükön belül.”

Az Egyesült Államokban szigorúan szabályozzák a házilag készült ételek piacát. Azok, akik nem rendelkeznek melegkonyhás engedéllyel, elvileg csak konzerveket és befőtteket árusíthatnak; aki megszegi a szabályt, akár féléves börtönbüntetést vagy ezerdolláros bírságot is kaphat. Persze, a Homemade alapítói erre is találtak megoldást: a fogások árát „adományként” utalhatják át a kuncsaftok.

A cég szakemberei személyesen kóstolják meg az önjelölt séfeknek a főztjét. Azokat, akik jól szerepelnek, tanácsadással is segítik: elmondják nekik, hogyan árazzák, fotózzák, időzítsék az ételeiket.

A megrendelők hat különféle ételcsoportból – egészséges, édes, vegán, házikoszt, egzotikus és rágcsálnivaló – választhatnak. Az app a tartózkodási helyüknek megfelelően ajánl nekik szakácsokat, akik – mint egy Kickstarter-kampányban – csak akkor kezdenek el főzni, ha elegendő adagot rendeltek meg náluk. Egy tál étel átlagosan 8-15 dollárba kerül.

A megrendelők az ételfotók mellett az alapanyagok listáját és a szakács profilját is megnézhetik. Sőt, az Uberhez hasonlóan értékelhetik és kommentálhatják is a teljesítményét. A szolgáltatás egyelőre csak New York-ban működik, de az alapítók szeretnék más amerikai és európai nagyvárosokban is elindíani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik