Közélet

Minden háztömbnek megvan a maga története

Egy új okostelefon-alkalmazásnak köszönhetően hamarosan bárki elkészítheti saját „hangos idegenvezetését” kedvenc városáról, kerületéről vagy utcájáról.

Minden városban vannak olyan, első látásra teljesen hétköznapinak tűnő épületek, amelyeknek páratlanul izgalmas történetük van, mégsem szerepelnek az útikönyvekben vagy az idegenvezetők repertoárjában. Andrew Mason, a Groupon társalapítója néhány hónappal ezelőtt mutatta be új okostelefon-alkalmazását, a Detourt, amelyet éppen azért fejlesztett ki, hogy megkönnyítse ezeknek a helyeknek a felkutatását és megismerését a turisták és a helytörténet iránt érdeklődő városlakók számára. Most úgy döntött, januártól mindenki számára szabadon elérhetővé teszi az app geolokációs motorját, lehetővé téve, hogy egy-egy város, kerület vagy utca lakói is összeállíthassák a saját hangos idegenvezetéssel kísért sétáikat – akár a saját élményeikből és emlékeikből is.

Masonnek egy római vakáción jutott eszébe a Detour ötlete. „Sétáltunk a romok között: nyilvánvaló volt, hogy rengeteg minden történhetett itt azon túl is, amit az útikönyvekből, az idegenvezetőtől vagy a hagyományos audioguide-okból megtudhatunk” – mondta a Wired-nek nyilatkozva. Úgy érzi, a Detourral megtalálta a megoldást erre a problémára. „A séták a hangos idegenvezetésnek köszönhetően afféle kiterjesztett valóság élményt nyújtanak a felhasználóknak” – magyarázta. Mint mondta, az app okostelefonjuk GPS-nyomkövetője segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a sétákon, akiknek így – mivel az alkalmazás mindig aktuális helyzetükhöz és sebességükhöz igazítja az audiokommentárokat – elő sem kell venniük a készüléket városnézés közben.

A Detour sétái között olyanok is vannak, amelyek során a résztvevők a helyiekkel is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, San Francisco TenderNob nevű kerületében például egy évtizedek óta működő, vintage magazinokat árusító üzletbe térhetnek be. „Amikor a tulajdonos meglátja a fülhallgatós turistákat, elővesz egy régi Time magazint, és a pultra teszi – szemléltette Mason. – A sétálók nyugodtan odamehetnek hozzá, hogy elbeszélgessenek vele a környék nevezetességeiről.”

A Detour jelenleg tíz San Franciscó-i útvonalat kínál, a kapcsolódó audioguide-okat kivétel nélkül olyan emberek mondták fel, akik sokat tudnak egy-egy városrészről. A cél az, hogy a látogatók a megszokott idegenvezetésnél árnyaltabb képet kaphassanak arról a környékről, amerre járnak. „Minden egyes [séta] hozzájárul ahhoz, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék a várost – fejtegette Mason. – Igénylik is ezt a plusz szolgáltatást, hiszen a legtöbbjük ma már nem elégszik meg azzal, hogy bejárja a nevezetességeket: szeretnének egy időre maguk is »helyiekké« válni.”

Nem a Detour az egyetlen olyan alkalmazás, amely GPS-alapú városi audiogiude-okat kínál: a magyar fejlesztésű PocketGuide-ot például már évekkel ezelőtt piacra dobták. Mason szoftverének különlegessége abban rejlik, hogy hamarosan a helyiek számára is lehetővé teszi majd, hogy összeállítsák, és az app weboldalán megoszthassák a saját sétáikat.

„Minden szomszédságnak megvan a maga történelme. Ha találsz valakit, aki hosszú ideje ott él, és fontos szerepet játszik a közösség életében, pontosabb képet alkothatsz arról, hogy kik és milyen körülmények között élnek ott” – mondta a Wirednek Cleve Jones, a San Francisco  Castro nevű negyedét bemutató séta narrátora. Jones a környék ikonikus figurája: a hetvenes években a legendás meleg polgárjogi harcos, Harvey Milk stábjában dolgozott gyakornokként, majd néhány társával együtt létrehozta a San Franciscó-i AIDS Alapítványt.

A Detouron Jones a Castro történetébe és az AIDS-ellenes küzdelem hőskorának legfontosabb helyi eseményeibe avatja be a hallgatókat, akik a 18. utca és a Castro sarkán például meghallgathatják személyes beszámolóját arról az éjszakáról, amikor más melegjogi aktivistákkal együtt összecsaptak a rendőrökkel, és a tüntetésről készült archív hanganyagokat is letölthetik. „Senki sem tudná nála hitelesebben bemutatni a Castrót” – húzta alá Mason.

A Detour jelenleg három amerikai és öt európai nagyvárosban kínál különféle helyspecifikus sétákat. Jövőre még több helyen szeretnék elindítani a szolgáltatást – és ami még érdekesebb, bemutatják a Descript nevű alkalmazást, amellyel a városlakók maguk is létrehozhatják majd a saját sétáikat. „Ez egy hosszú távú befektetés, a célunk az, hogy minél több embert rávegyünk arra, hogy saját tartalmakat gyártson, és osszon meg a többiekkel” – fejtegette Mason, hozzátéve, a legtartalmasabb hangos városvezetéseket azok a helyiek tudják összeállítani, akik alapos és személyes ismeretekkel rendelkeznek arról a környékről, ahol élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik