Közélet

Helyi hősöket keres a Budapest Bike Maffia

A civil szervezet december 12-19. között változatos programokkal várja azokat, akik szívesen segítenének a lakóhelyük közelében élő rászorulóknak.

December 12-19. között „Egyhetes projekt” címmel új érzékenyítő kampányt szervez a bringás ételosztásairól ismert Budapest Bike Maffia (BBM). A hajléktalanokat és nagycsaládosokat támogató civil szervezet célja, hogy az egész hetes programsorozattal felhívja a figyelmet a rászorulók helyzetére, és olyan lokális sejtek létrehozására ösztönözze a budapestieket, amelyek önkéntesei helyben, a saját lakóhelyük közelében segíthetnek a rossz körülmények között élő embereken.

„A menekülthullám nagyon sokakat ráébresztett arra, hogy milyen fontos a rászorulók támogatása – mondta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Igen ám, csakhogy az őket segítő önkéntesek többsége a »technikai határzár« felhúzása, és a menekültáradat elapadása után inaktívvá vált. Az Egyhetes projekttel elsősorban őket szeretnénk megszólítani.”

A BBM a Miutcánk.hu-val közösen segít a sejtek megszervezésében. „A Miutcánk.hu egy olyan közösségi oldal, amelyen az egymás közelében – egy utcában, kerületben – élő emberek ismerkedhetnek és barátkozhatnak egymással – magyarázta Havasi. – S mint ilyen, tökéletes platformot teremt a helyi segítő kezdeményezések elindításához. Szeretnénk, hogy ha azok közül, akik eljönnek a programjainkra, minél többen regisztrálnák magukat az oldalon, mint »helytartók«, és felvállalnák azt, hogy megszervezik és összefogják a helyi segítő szervezetek munkáját. Így olyan közösségek jöhetnek létre, amelyek saját programokkal, kezdeményezésekkel, akciókkal segíthetik a környezetükben élő rászorulókat. Egy igazi alulról építkező networköt szeretnénk létrehozni.”

Havasi szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy rengeteg a segítségre szoruló ember Budapesten. „Ezrével élnek az utcán. Csak ehhez már hozzászoktunk: olyannyira, hogy szinte észre sem vesszük őket” – hangsúlyozta.

A BBM elsősorban figyelemfelhívásnak szánja az egyhetes programsorozatot. „Persze, az is fontos lenne, hogy minél többen eljöjjenek a rendezvényeinkre – de még fontosabb, hogy a kampány nyomán minél több segítő szervezet jöjjön létre – fejtegette Havasi. – Éppen ezért igyekszünk majd tanácsadással, a tapasztalataink átadásával is támogatni a létrejövő sejteket. És persze kommunikációs felületekkel: nemrég létrehoztuk a Localheroes nevű új Facebook-oldalunkat, ahol részletesen beszámolunk majd a munkájukról.”

Az Egyhetes projekt során a résztvevők olyan értékes tapasztalatokkal is gazdagodhatnak, amelyeknek komoly hasznát vehetik a saját sejtjeik megszervezésében és elindításában. „December 12-én, szombaton az Akváriumban közös szendvicskészítést rendezünk, amelyeket azután szét is osztunk a rászorulók között. Vasárnap a Food Not Bombs ételosztásán vendégeskedünk, és adománygyűjtő akciót szervezünk a Szimplakert háztáji piacán. Minden nap izgalmas programokkal várjuk az érdeklődőket: lesz Vitamin Kommandó, Pizza Kommandó és Gerilla Piknik is. A hetet egy fergeteges Bike ‘N’ Nite-bulival zárjuk, ahol a legjobb budapesti DJ-k szórakoztatják majd a közönséget” – sorolta Havasi.

Az Egyhetes projekt programjairól részletesen is tájékozódhattok a rendezvény Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik