Közélet

A jövő városa programozható lehet

Bristolban a közlekedési lámpáktól a levegő minőségét mérő eszközökön át a térfigyelő kamerákig mindent egyetlen hálózatba akarnak szervezni.

A beszélő kenyérpirítóktól a saját öntudatra ébredt frizsiderekig, egyre több eszköz kapcsolódik a dolgok internetéhez. Nem véletlen, hogy brit fejlesztők már azon törik a fejüket, hogyan „digitalizálhatnának” – szervezhetnének egymással kommunikáló és együttműködő, autonóm egységekből álló rendszerré – egy komplett várost.

A Bristol Is Open projektet a dél-angliai város önkormányzata és a University of Bristol dobta össze. A tervek szerint egy nagy halom szenzort és eszközt – köztük a közlekedési lámpákat, a légszennyezettség-mérőket és a térfigyelő kamerákat – csatlakoztatnának egyetlen városi hálózatra, amely így hatalmas mennyiségű adatot továbbíthatna az egyetem szuperkomputeréhez, hogy az aztán rendszerezze és feldolgozza őket.

A végső cél az, hogy olyan „programozható metropoliszt” csináljanak Bristolból, amelyben az élet valamennyi aspektusát jobbá tehetik: jobban működő, demokratikusabb, kellemesebb hellyé varázsolhatják a várost. Persze, a program maguktól értetődő problémákat is felvet: ki az, aki hozzáférhet az adatokhoz; mi történik, ha meghibásodik a rendszer; mi van, ha feltörik az érzékeny információkat tároló szervereket?

A Bristol Is Open szakemberei szerint ezekkel a problémákkal menet közben kell majd megbirkózni. Mint mondták, annak ellenére, hogy egy valódi város infrastruktúrájára húzták rá, egyelőre csak kísérleti projektről van szó. „A várost olyan laboratóriumként képzeljük el, ahol a városlakókat nem tengerimalacokként kezelik” – mondta a Motherboardnak nyilatkozva Stephen Hilton, a bristoli városháza jövőkutató központjának igazgatója.

A rendszer alapjául több nagy sávszélességű hálózat szolgál: köztük egy nagy teljesítményű wifi- és egy szupergyors kábeles rendszer. Utóbbi egy gazdátlanul maradt kábeltévé-társaság infrastruktúráját használja, amelyet tíz éve vásárolt fel a város.

A projekt szellemi gazdája a University of Bristol nagy teljesítményű hálózatok kutatásával foglalkozó tudósa, Dimitra Simeonidou olyan nyílt forráskódú rendszert szeretne kifejleszteni, amire az Androidhoz hasonlóan bárki írhatna alkalmazásokat.

A Motherboard újságírói működés közben is megnézhették a rendszert. Mint írták, annak ellenére, hogy a térfigyelő kamerák képét közvetítő monitorok kimondottan orwelli hangulatot kölcsönöznek a projektnek, a rendszer nem csak a törvénysértő lakosok megfigyelésére alkalmas. Hanem például arra is, hogy a hatóságok perceken belül reagálhassanak a bajba jutott idősek segélykéréseire.

A Bristol Is Open fejlesztői folyamatosan bővítik a városi hálózatot: a tervek szerint a következő években a légszennyezettség-mérőket, a sofőrnélküli autók által összegyűjtött információkat, és a lakásokban elhelyezett szenzorok adatait is becsatornáznák a rendszerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik