Közélet

Az idei Verzió filmfesztivál fő témája a menekültválság lesz

A november 10-15. között megrendezett fesztiválon több mint harminc ország ötvenöt dokumentumfilmjét vetítik.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál fő témája az idén a menekültválság lesz. A november 10-15. között megrendezett fesztiválon több mint harminc ország ötvenöt dokumentumfilmjét nézhetik meg az érdeklődők öt budapesti helyszínen.

Okszana Szarkiszova fesztiváligazgató szerint a filmek „napjaink megrendítő élményeiről és az emberiséget foglalkoztató sürgető kérdésekről” adnak számot. A nyitófilm, az öt éven keresztül forgatott Szíriai love story például drámai erővel mutatja be, hogyan őröl fel egy családot a száműzetés és az otthon elvesztése. A filmet a Mozgásban – A menekültválság képei című szekcióban vetítik; az előadás után Sean McAllister brit rendezővel is beszélgethetnek a nézők.

A programban nem csak a menekültválsággal, hanem más szociális és emberi jogi kérdésekkel foglalkozó filmek is szerepelnek. Köztük olyanok is, amelyek korábbi krízistémákat – például a boszniai, a szerbiai és a második világháború menekültjeinek problémáit – dolgozzák fel.

A fesztivál másik kiemelt témája a kormányzati megfigyelés lesz; ehhez kapcsolódik az a Watching You Watching Me című fotókiállítás is, amely december végéig látható az OSA Archívumban. A szekcióban a Drón című, a pakisztáni amerikai dróntámadásokkal foglalkozó norvég filmet és Laura Poitras Citizenfour című dokuját is levetítik, amely Edward Snowdenről, az NSA-botrány kirobbantójáról szól. A vetítések után a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen rendezett beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

A Nemzetközi Panoráma szekcióban az idén harmincöt ország tizenhét filmje lesz látható. „Chilétől, Oroszországon át Ázsiából és Európa több országából is érkeztek alkotások, amelyekben összefonódik a kreatív filmezés a politikai aktivizmussal és a világról való gondolkodással” – nyilatkoztat Szarkiszova.

A fesztivált az Jerry Rothwell Hogyan váltsuk meg a világot? című filmje zárja, amely bemutatja, hogyan született meg és vált világméretű hálózattá a Greenpeace. A Keresztutak program idei vendége a Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál lesz.

A részletes programot itt olvashatjátok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik