Közélet

Gyorsítósáv sietős gyalogosoknak

Liverpoolban gyalogos gyorsítósávok felfestésével próbálják enyhíteni a csúcsidős tumultust.

A városlakók gyakran panaszkodnak arra, hogy a ráérősen bámészkodó turisták miatt nem tudnak elég gyorsan haladni a járdán. Liverpoolban szokatlan módszerrel próbálják orvosolni ezt a problémát: az Argos kiskereskedelmi lánc kísérleti jelleggel „gyalogos gyorsítósávokat” festetett fel a város egyik nagy bevásárlóközpontja közelében.

Citylab azt írta, hogy a cég azért döntött a „pedestrian fast lane-ek” kipróbálása mellett, mert egy közelmúltban készült felmérés szerint a britek fele a járdákon tapasztalható tumultus miatt nehezen szánja rá magát a shoppingolásra.

A gyorsítósávot ezen a héten tesztelik a Liverpool One pláza környékén; a projekt ötletgazdái azt remélik, hogy ezzel az újítással megkönnyíthetik a sietős gyalogosok életét. Annál is inkább, mivel a statisztikák szerint a britek 31 százaléka frusztrálónak, 27 százalékuk pedig egyenesen irritálónak tartja a lassan bandukoló korzózókat.

Nem Liverpool az egyetlen olyan város, ahol megpróbálnak megoldást találni a gyalogosforgalom felgyorsítására. New Yorkban például számos különféle módszert kipróbáltak már: egy időben büntetőcédulákat osztogattak a „figyelmetlenül csatangolóknak”, komolyan fontolgatták, hogy jogszabályban kötelezzék a közlekedőket egy gyalogos gyorstalpaló elvégzésére, és turistáknak, illetve New York-iaknak fenntartott gyalogossávokat is felfestettek a járdákra. Sajnos, eddig egyik megoldás sem bizonyult sikeresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik