Közélet

Okos iránytű városi bringásoknak

A BeeLine nevű navigációs eszköz nem terheli felesleges információkkal a használóit, így végre láthatunk is valamit a városból, amiben tekerünk.

Az okoskütyük és a városi bringázás növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több, kimondottan kerékpárosoknak szánt navigációs eszköz jelenik meg a piacon. Vannak köztük extrákkal telepakolt high-end darabok és egyszerűek is, de a legtöbbjük hasonlóan működik: kanyarról-kanyarra végigkalauzol minket egy előre meghatározott útvonalon.

Fotó: Beeline.co
Fotó: Beeline.co

Ezért is olyan érdekes a BeeLine nevű eszköz, ami egy teljesen más megközelítést használ: ahelyett, hogy pontosan jelezné, mikor merre kell fordulnunk, inkább afféle digitális iránytűként működik. Ha beírjuk a Google térképpel összekapcsolt alkalmazásba, hogy hova szeretnénk eljutni, egy nyíl jelenik meg a képernyőn, ami mindig arra mutat, amerre mennünk kell. A BeeLine azt is megmondja, hogy épp milyen messze vagyunk az úticélunktól – de csak nagyjából. Ez az, amiben alapvetően különbözik más kormányra szerelhető navigációs rendszerektől: úgy segít eljutnunk egyik helyről a másikra, hogy egyúttal meglehetős szabadságot is biztosít a számunkra.

A BeeLine csapata a „hétköznapi kerékpárosoknak” szánja a digitális iránytűt. Azoknak, akik elsősorban munkába és találkozókra járásra, városi csatangolásra használják a bringájukat; viszonylag jól ismerik a városukat, és csak hetente egyszer-kétszer szorulnak segítségre a tájékozódásban.

Fotó: Beeline.co
Fotó: Beeline.co

„Szándékosan nem akartunk hagyományos »turn by turn« navigációs eszközt készteni, mert ezekkel már tele van a piac – mondta a Wirednek Jon Marshall, a MAP tanácsadócég kreatív igazgatója, aki maga is részt vett az okosiránytánytű tervezésében. Marshall Mark Jennerrel és Tom Putnammal, a BeeLine feltalálóival együtt úgy döntött, minden felesleges funkciót kihagynak az eszközből: az egyszerű, háttérvilágítással ellátott e-papír kijelző mögött csak egy giroszkóp, egy gyorsulásmérő, egy magnetométer, egy Bluetooth-chip és az akkumulátor kapott helyet.

A Wired szerzője szerint ez a spártai egyszerűség egyszersmind biztonságosabbá is teszi a kütyüt: mivel nem köti le a figyelmünket mindenféle értesítésekkel, arra figyelhetünk, ami a legfontosabb – az útra. Filozofikusabb perspektívából nézve pedig szabad utat enged az emberi intelligenciának; nem akarja feltétlenül helyettünk megoldani a problémákat, ami üdítő változatosságot jelent napjaink Google-vezérelt valóságában. „A Google Maps persze briliáns találmány, de kerékpárosként olyasmiket is megláthatunk, amik nincsenek rajta a térképen” – foglalta össze Marshall.

Fotó: Beeline.co
Fotó: Beeline.co

Az okositánytűt a Kickstarteren lehet előrendelni hatvan fontért (cca. 26 000 forintért).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik