Közélet

Ahol gyerekek alszanak

Egy svéd fotós megrázó képsorozatot készített arról, milyen embertelen körülmények között élnek a menekült gyerekek.

Amikor az otthonáról kérdezik, az ötéves Lamarnak csak az jut eszébe, amit bagdadi gyerekszobájában hagyott: egy játékvasút, egy labda és a kedvenc babái. A család azután menekült el Irakból, miután a házuk közvetlen közelében becsapott egy bomba. Törökországból gumitutajon keltek át Görögországba, most egy szerbiai erdőben húzzák meg magukat, ahol a kislány egyetlen vékony pokrócon kénytelen aludni.

Több ezer kilométerrel arrébb, egy libanoni menekülttáborban egy másik ötéves kisgyerek napok óta nem tud aludni. Walaa a szíriai Aleppóból menekült el, és minden vágya, hogy hazamehessen. Nem mer éjszaka aludni, mert akkor voltak a bombázások; napközben az édesanyja párnákból épít kicsi erődöt neki, hogy megnyugtassa, és alhasson egy-két órát.

Magnus Wennman, World Press Photo-díjas svéd fotós az elmúlt nyolc hónapban körbeutazta Európát és a Közel-Keletet. Rengeteg menekült gyerekkel találkozott, és úgy döntött, dokumentálja életük egy fontos részét: lefotózza, hogy hol alszanak, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét arra, milyen embertelen körülmények között kell meghúzniuk magukat kényszerű vándorlásuk során.

Annak a négymillió szíriainak, akik az elmúlt pár évben menekültek el a háború sújtotta országból, több mint a fele gyerek. Az utóbbi időben ugyan egyre többen támogatják adományokkal őket – egy Kickstarer-kampány keretében például 1,7 millió dollárt gyűjtöttek össze a számukra –, de a humanitárius szervezeteknek továbbra sincs elegendő pénzük és erőforrásuk, hogy valamennyiükről gondoskodhassanak.

A megrázó fotósorozatot a stockholmi Fotografiska múzeumban állították ki Where the children sleep (Ahol gyerekek alszanak) címmel. A tárlat bevételét az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ajánlották fel; a múzeum munkatársai azt remélik, hogy a kiállítás másokat is arra ösztönöz majd, hogy segítsenek.

Szöveg

Lamar, 5 éves

Horgos, Szerbia. Lamarnak nagyon hiányoznak a játékai, amiket Bagdadban hagyott. A család éppen bevásárolni ment, amikor egy bomba elpusztított egy, a házuk közelében lévő épületet. Sara, Lamar nagyanyja szerint nem volt más választásuk, menekülniük kellett. A fáradt, és rettegő kislánynak egy szerbiai erdőben, egy szál pléden kellett éjszakáznia.

Szöveg

Fatima, 9 éves

Norbeg, Svédország. Fatima minden éjjel arról álmodik, hogy egy hajóról a tengerbe zuhan. A kislány anyjával, Malakival és két testvérével együtt Idlib városából menekült el, miután a szír hadsereg kíméletlenül mészárolni kezdte a helyi lakosokat. Két évet egy libanoni menekülttáborban töltöttek, majd, amikor az ottani helyzet már teljesen elviselhetetlenné vált, Líbiába szöktek, hogy hajóra szálljanak Európa felé. A kis lélekvesztőt teljesen megtöltötték a menekültek. Egy nő tizenkét órás vajúdás után a fedélzeten szülte meg a gyerekét; amikor kiderült, hogy a baba halva született, a testét egyszerűen a tengerbe dobták. Fatima mindezt végignézte. Miután süllyedni kezdett a tutajuk, az olasz partiőrség mentette ki őket.

Fotók: Magnus Wennman

A sorozat további képeit ezen a weboldalon nézhetitek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik