Közélet

A hétvégén még megkóstolhatjátok a menekültek kedvenc ételeit

A Körités – Gasztrohét másképp fesztivál keretében tíz budapesti étteremben próbálhatjátok ki az afgán, eritreai, szíriai és szomáliai specialitásokat.

Ahogy arról a múlt héten több népszerű hírportál is beszámolt, szeptember 28-a és október 4-e között Körítés – Gasztrohét másképp címmel különleges gasztrofesztivált rendeznek Budapesten. Az egyhetes fesztiválon a menekültek kedvenc ételeit, köztük afganisztáni, eritreai, szíriai és szomáliai specialitásokat kóstolhatják meg azok, akik betérnek a tíz résztvevő étterem, pékség és cukrászda – az Anker, a Castro Bisztró, a Dzsángó, az Édes Sári, a Finomító Kantin, a Manga Cowboy!, a Kisüzem, a Leves, a Pékműhely és a Tranzit Art Café – valamelyikébe.

Forrás: Facebook/Spanyár Judit
Forrás: Facebook/Spanyár Judit

A fesztivál ötletgazdája két civil, Boda Judit és Gyárfás Eszter, akiknek a szervező Artemisszió Alapítvánnyal együtt az a céljuk, hogy a gasztronómián keresztül mutassák be a hazánkba érkező menekültek sokszínű kulturális hátterét. „Elsősorban azokat az embereket szeretnénk megszólítani, akik a hétköznapokban nem érdeklődnek azoknak az országoknak a helyzete, kultúrája iránt, ahonnan a menekültek érkeznek – mondta Mikes Hanna az Artemisszió munkatársa. – Éppen ezért főként olyan népszerű belvárosi éttermeket próbáltunk megnyerni a kezdeményezésnek, amelyek nagy vendégkörrel rendelkeznek.”

Forrás: Facebook/Pfliegel Bálint
Forrás: Facebook/Pfliegel Bálint

A receptek összeállításában olyan, a közel-keleti és afrikai válságterületekről érkezett egykori menekültek is segítettek a szakácsoknak, akik sikeresen megtalálták a helyüket Magyarországon – köztük az Artemisszió két önkéntese: Luwam Melake, aki Eritreából és Jama Muqtar, aki Szomáliából származik. A teli tányér mellé a vendégek egy tájékoztató füzetet is kapnak, amelyben részletes információkat találhatnak arról az országról, ahonnan az általuk rendelt étel származik.

A menüt és a résztvevő helyek listáját a projekt weboldalán nézhetitek meg. A gasztrofesztivált a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik