Közélet

Idén is megreggeliztette a bringásokat a Kerékpárosklub

Az Autómentes Nap alkalmából közel ötven helyen vendégelték meg a kerekezőket. Október 11-én biciklis felvonulást rendeznek a Lánchíd kerékpározhatóbbá tételéért.

A Magyar Kerékpárosklub évek óta vendégül látja a kerékpárral közlekedőket a szeptember 22-i Autómentes Napon. Az idei bringás reggelin országszerte 48 helyen várták a bringásokat; támogatóiknak köszönhetően rengeteg péksüteményt, túrórudit, üdítőt és energiaszeletet oszthattak ki, de egyes helyeken meleg kávé, facsart gyümölcslevek és más meglepetések is várták az arra tekerőket. Mivel a bicikli nem csak gyors, egyszerű és olcsó közlekedési eszköz, hanem a településeinket is jobbá, élhetőbbé és tisztábbá teszi, a kerekezők „növekvő tömege megérdemli, hogy megajándékozzák” – írta weboldalán a kerékpáros érdekvédelmi szervezet.

Fotó: Facebook/Magyar Kerékpárosklub
Fotó: Facebook/Magyar Kerékpárosklub

A Kerékpárosklub nemrég egy reprezentatív felmérést készíttetett a TNS Hofmannal, amelynek eredményei azt bizonyítják, hogy továbbra is folyamatosan nő a kerékpárral közlekedők száma Magyarországon. Áprilisban országosan a megkérdezettek 46 és a budapestiek 27 százaléka használta a biciklijét kéthetente legalább egyszer. Mint írták, ez a szám is azt mutatja, hogy „a kerékpározás széles körben elfogadott és népszerű lett.”

A bringás reggeli a „Bringázz egész évben” mottó alatt szerveződött. A szervezet szeretné eloszlatni azt a tévhitet, amely szerint kerékpározni csak tavasszal és nyáron lehet. „A biciklinek nincs szezonja, minden évszakban két keréken lehet a leggyorsabban, legegyszerűbben és legolcsóbban közlekedni” – hangsúlyozták.

Fotó: Facebook/Magyar Kerékpárosklub
Fotó: Facebook/Magyar Kerékpárosklub

Halász Áron, a Kerékpárosklub elnökségi tagja a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva kifejtette, Budapest közlekedésén elsősorban a közlekedők edukációjával és az infrastruktúra fejlesztésével lehetne javítani. Szeretnék elérni, hogy a biciklivel ma még szinte teljesen közlekedhetetlen Lánchíd felújítása során a kerékpározók érdekeit is figyelembe vegyék, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, október 11-én pedig nagyszabású bringás felvonulást tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik