Közélet

Zugló lehet a budapesti olimpia központja

Szeptember 28-án elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István és dr. Szeneczey Balázs előterjesztését. A 2024-es budapesti olimpia helyszínei így kicsit módosultak: születtek új versenyhelyszínek, de több sport (például a kézilabda vagy a teakwondo) költözik a tervek szerint. A nyitó- és a záróünnepségeket az Olimpia Park helyett az új Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a médiaközpontot pedig a Hungexpo területén alakítanák ki. Mutatjuk a változásokat!

Duna zóna

Az Olimpiai parkban található létesítmények közül az Olimpiai Stadionban az atlétika mellé bekerült az öttusa is, a Budapesti Teniszközpont viszont a módosítás szerint csak a tenisznek ad otthont. A kézilabda versenyeit – a vívással együtt – egy új helyen, a Budapesti Olimpiai Arénában tartják majd és születik egy Dunai Evezősközpont is, amiben nagy meglepetésre az evezéseket tartják majd.

Felkerült a listára a Tüskecsarnok is, ahol az öttusa és a vívás selejtezőit bonyolítják le, az újonc Óbuda Arénában pedig az ökölvívást nézhetik meg az érdeklődők.

Hősök zóna

A Vásárközpontban található D1 csarnokban ökölvívás helyett asztalitenisz meccseket játszanak majd, a G csarnokban pedig a tollaslabda és a taekwondo helyett közvetítő- és sajtóközpontot hoznak létre. A Népliget Arénában a vívás helyett tollaslabda és taekwondo lesz majd.

Budapest, 2016. szeptember 28. Tarlós István fõpolgármester (k), Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén 2016. szeptember 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2016. szeptember 28.
Tarlós István fõpolgármester (k), Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén 2016. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Két önálló helyszín

A Hármashatár-hegyre, illetve a Bozsik stadionba eredetileg nem terveztek semmit, most azonban előbbinél tartják majd az eredetileg a Testvérhegyre tervezett MTB-versenyeket, utóbbiban pedig a labdarúgás selejtezőit.

Vidéki városok

A szegedi Olimpiai központban az evezés és kajak-kenu helyett csak utóbbit tartják, a székesfehérvári Alba Arénától elveszik az asztaliteniszt, így sport nélkül marad, a debreceni Főnix Csarnokban a kosárlabda-selejtezők helyett röplabda-selejtezők lesznek majd. Előbbi a győri Audi Arénába költözik, ahol a kézilabdát váltja.

A helyszínek egyébként még változhatnak, januárban, a harmadik szakaszban dőlnek el véglegesen a létesítményekkel kapcsolatos tervek.

Az olimpia nyitó- és záróeseményét pedig Zuglóban, a Puskás Ferenc Stadionban tartanák.

Fejlécképünk a budapest2024.org-ról származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik