Közélet

Most eléggé lennénk CEU-s hallgatók

Most eléggé lennénk CEU-s hallgatók

Szeptember 15-én átadták a Közép-európai Egyetem két új, egyébkén zöld technológiát használó két épületét. Ez a lépés a háromlépcsős kampusz-ujjáépítési projekt első szakaszának befejezését jelenti.

Ha valaki jártas az építészetben, annak biztosan ismerősen cseng Sheila O’Donnell és John Tuomey neve – ők, illetve itthoni partnerük, az M-Teampannon tervezték az épületeket, amik egyébként UNESCO világörökségi területen találhatóak a Nádor utcában. Már a látványgrafikák is annyira jól sikerültek, hogy a dezeen is beszámolt róluk tavaly év elején.

Az új, illetve felújított épületeket akusztikai szempontból úgy alakították ki, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a hangokat, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával szerelték fel, így a professzorok, a vendégelőadók és a hallgatók könnyedén megoszthatják egymással a jegyzeteiket, a prezentációkat és egyéb médiatartalmakat az elektronikus okostáblák és képernyők, illetve a Barco Clickshare rendszer segítségével.

Ki mit csinált?

2014 decemberében a CEU a Market Építő Zrt.-ből és a Strabagból álló konzorciumot bízta meg a projekt kivitelezésével, a kibővített műszaki ellenőri szolgáltatást a DVM group látta el, a költségszakértést pedig a TOMLIN Kft. végezte.

A könyvtár októberre készül el, az épületben található két kávézóba, illetve az étterembe pedig azok is bemehetnek, akik nem a CEU hallgatói.

Hogyan tovább?

A most kezdődő második szakaszban új épületet emelnek a CEU Október 6. utca 12. alatti épülete helyén, felújítják a Tornyépületet (Faculty Tower) az egyetem Nádor utca 9. alatti épületében, és egy új szárnnyal kapcsolják össze a két épületet. Ezáltal egy nyilvános átjáró jön létre ezen épületek megőrzött udvarain keresztül, amely összeköti majd a Nádor utcát és az Október 6. utcát.

A projekt utolsó szakaszában (várhatóan 2019-2020-ban), a CEU a Nádor utca 11. alatti épületét, illetve kisebb mértékben a Nádor utca 9. alatti műemléképületét (Monument Building) újítja fel. A teljes költséget 34 millió euróra, azaz 10 milliárd forintra becsülik.

Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Fotó: CEU
Olvasói sztorik