Közélet

A budapestiek háromnegyede szerint jó, hogy több nemzetiség él együtt a városban

Év elején egy elemzést tett közzé az Eurostat, amelyben - országokra lebontva - többek között arra kereste a választ, mennyire elégedettek az emberek, mennyire érzik magukat biztonságban, és hogyan állnak a városukban élő külföldiekhez.

Tíz budapesti megkérdezettből kilenc, miskolciból pedig nyolc örül, hogy ott lakhat, ahol, ami a tíz évvel ezelőtti adathoz képest is javulás, de a 2012-es mélyponthoz képest (84 és 73%) pláne. Kategóriákra bontva is kíváncsiak voltak arra, hogy mivel a legelégedettebbek az emberek: mindkét városban a közterületek nyertek, de kiemelkedő még a boltkínálat és a tömegközlekedés is – a fővárosban 100 főből 67-nek tetszik a szolgáltatás.

A kutatásról

A felmérésben a bevont országok fővárosában és nagyobb városaiban (összesen 79-ben, Magyarországon Budapesten és Miskolcon) kérdeztek meg nagyjából 500-500 embert. A hazai adatfelvétel tavaly május-júniusban készült.

Nem lettek ennyire fényesek az eredmények, amikor azt akarták megtudni az alanyoktól, hogy szerintük mennyire könnyű munkát találni a városban. A “könnyű” válasszal Budapesten 33% értett egyet, Miskolcon pedig 12 – viszont mindkét adat még nagyjából így is duplája a 2009-ben mérteknek.

Lakásfronton sem jobb a helyzet: Miskolcon minden második ember szerint lehet normális helyet találni jó áron, Budapesten viszont csak minden harmadik van így ezzel. Az értékek még szomorúbbak annak fényében, hogy ezek az arányok mindössze négy évvel ezelőtt több mint tíz százalékponttal voltak magasabbak.

Szeretjük a külföldieket

A fővárosban száz emberből 77, Miskolcon pedig 62 gondolja úgy, hogy jót tesz a városnak az, hogy külföldiek is élnek ott. Azzal viszont, hogy teljesen be tudtak-e illeszkedni, nagyjából 10-10 százalékponttal kevesebben értenek egyet. Részben ehhez kapcsolódik a biztonságérzet is, aminek az adatait grafikonon is ábrázoltuk:

Az infogr.am segítségével készült.
Az infogr.am segítségével készült.

Ugyanígy – mármint városra és közvetlen lakókörnyezetre lebontva – megkérdezték az embereket arról is, hogy megbízhatóak-e az ott élők. Előbbi (egész város) tekintetében Budapesten 38, Miskolcon pedig 35 százalék válaszolt igennel, azaz mindkét helyen csak minden harmadik személy megbízhatónak a többieket. Az összetartás és az ismeretség ereje azonban meglátszik, ugyanis a lakókörnyezetre szűkítve tízből 7, illetve 6 válaszolt ugyanígy.

A közigazgatásban nagyjából az emberek 60 százalékának van bizalma, és nagyjából ugyanennyien gondolják azt is, hogy hatékonyan segítik az emberek életét a hivatalok. Hasonló arányban vannak azok, akik szerint a város mindent megtesz azért, hogy lassítsa a klímaváltozást, tízből heten pedig abszolút elégedettek az életükkel. Az állásukkal már kicsit kevesebben: azzal csak minden második megkérdezett.

Azokat a problémákat is meg kellett nevezniük az interjúalanyoknak, amelyekkel szerintük a városok leginkább küzd: Budapestben és Miskolcban közös az egészségügyi szolgáltatás és a munkanélküliség, de előbbiben harmadik helyre a légszennyezés, utóbbiban pedig a közbiztonság került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik