Közélet

Eldőlt: Ilyen lehet majd a Nemzeti Múzeum új kertje

Eldőlt: Ilyen lehet majd a Nemzeti Múzeum új kertje

Május 17-én írt ki ötletpályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum, annak középpontjában pedig a Múzeumkert rehabilitációja állt. A nyertes pályaművet augusztus 29-én mutatták be, posztunkban megnézhetitek, milyen lesz majd a kert pár hónap múlva.

A kiírásban szerepelt, hogy olyan közkertet hoznának létre, amely egyrészt harmonizál a közepén lévő múzeum műemléki jellegével, másfelől értékes zöldfelülete van és korlátozottan (napközben) látogatható. A tervezésnél figyelembe kellett venni a 19. századi kert úthálózatát és növénycsoportjának kialakítását is. Felmerült, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár a Pollack Mihály térre költözik, így nem utolsó szempont volt az sem, hogy az intézmények között legyen funkcionális kapcsolat.

A bíráló bizottság a két elnökön (dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója és Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója) kívül kilenc tagból áll, akik között megtalálható főépítész, államtitkár és történész-muzeológus is. A kiírás szerint a pályaművek díjazására és megvételére összesen 6 millió forint állt rendelkezésre – ebből legnagyobb összegű díjként kétmillió forintot lehetett fordítani, a vételi ár legkisebb összege pedig 200 ezer forint volt.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A nyertes mű

A hétfői díjátadón kiderült, összesen 12 pályamű érkezett. Ezek közül a Tér-Team Kft. (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) terve lett az első, a második helyen a Pagony Kft. (Bognár Emese, Rahnama Azadeh) végzett, a harmadik helyet pedig Stéhli Zoltán Imre terve szerezte meg. Sorrendben kettő, másfél és egymillió forintot kaptak – rajtuk kívül pedig a szakmai zsűri pedig további három tervet javasolt megvételre a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan tovább?

Az ötletpályázat nyertes munkáinak ötleteit is felhasználó terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepciójával együtt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter 2017. január 31-ig viszi kormány elé. Addig elkészül a faállomány újabb vizsgálata, amelyre meghívják a civil szervezetek képviselőit, illetve elindul a kert régészeti felmérése is, a megújult Múzeumkert pedig 2017. december 31-ig készül el.

Olvasói sztorik