Közélet

Megvan, ki és miért tett kerítést a Szabadság hídra

Nemrég megírtuk, hogy egy rendhagyó módszerrel tartanák távol a Szabadság hídtól azokat, akik azt tervezik, felmásznának rá. Bár több szálon is elindítottuk a kérdezősködést, cikkünk megjelenéséig nem érkezett érdemi információ az akcióról, azóta viszont igen: válaszolt a Rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat is.

Rendőrség: Bárki mászhat, kivéve, ha megbotránkoztatni akar

Mivel a híd a gyalogosok augusztus 27-ig továbbra is megnyitott terület, így az azon való tartózkodás, illetve a hídelemekre történő felmászás – amennyiben az nem riadalomkeltés vagy mások megbotránkoztatása céljából történik – nem minősül szabálysértésnek, írták válaszukban.

Amennyiben a hídelemekre történő felmászás önkárosítási céllal (például Dunába ugrással) történik, a rendőrség biztonsági intézkedés keretében megteszi a szükséges és indokolt lépéseket.

A kihelyezett figyelmeztető táblákon kívül egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság járőrei is több esetben felhívták már a hídelemekre felmászó fiatalok és turisták figyelmét a balesetveszélyre.

Jó, de ki tette oda a kerítést?

Erre választ a Fővárosi Önkormányzattól kaptunk, akik elmondták, a szerkezetet a Budapest Közút szerelte fel. Mindezt a Katasztrófavédelem és a Rendészeti Igazgatóság kezdeményezte részben biztonsági okokból, részben pedig azért, mert a hídra mászások miatti rendszeres bejelentések indokolatlanul leterhelték a Katasztrófavédelmet.

Megtudtuk továbbá azt is, hogy

a szerkezet ideiglenes jelleggel került fel, nem tartozik a hídhoz, eltávolítására azt követően kerülhet sor, ha a hídon helyreállt a normál közlekedési rend.

Fejlécképünk @tsmrtn fotója, aki nemrég azt is megmutatta, ő mire használja a kerítést:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik