Közélet

A sör mellé jár egy kis simi: itt van Budapest első macskás pubja

Három és fél éve nyitott a főváros első macskás kávézója. Csendes, beszélgetős, visszafogottan dorombolós hely. Most pedig megérkezett a plusz tizennyolcas változat, sörrel és gin tonikkal. Négy házikedvenc várja a hajbókoló alattvalókat.

Luna, Yoki, Baltazár és Okonor Pikachu: a négy kisállat Pikachu kivételével mind a Macskavilág Alapítvány mentett cicái közül került ki.

Először a két felnőtt, Luna és Yoki költözött be a belvárosi galériás helyiségbe. Ők ketten még a menhelyen estek szerelembe, ezért egyértelmű volt, hogy nem szakítják el őket egymástól – meséli Szépvölgyi Zoltán, a Whiskers CAT PUB egyik tulajdonosa.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Hozzájuk érkezett egy kicsivel később Baltazár, a vörös kölyök macska, és a híres nevezetes Pikachu, aki nem a PokémonGo miatt kapta ezt a jól csengő nevet.

És bár kedvencet nem könnyű választani, egyszerűen nem hagyhatjuk szó nélkül az első ránézésre roppant furcsa, ufószerű, hullámos szőrű cicát (Nem, nem kopasz!). Ő cornish rex, egy Magyarországon igen ritka macskafajta. 

Pikachu ráadásul nemcsak különleges, hanem híres is: szépségét számtalan versenyen díjazták, a tulajdonosok egy hazai tenyésztőtől kapták ajándékba.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Szépvölgyi Zoltán és társa, Tóth Ádám három és fél éve adták a fejüket macskás vendéglátózásra. Ekkor nyitották meg Budapest, és vélhetően az ország első macskás kávézóját, Cat Café néven.

Aztán szépen lassan az igények túlnőttek rajtuk. A kilenckor záró kávézó vendégei szomorúan vették tudomásul, hogy haza kell menni macskátlan otthonukba, úgyhogy Zoltánék gondoltak egy nagyot, és elkezdték tervezni az éjszakai változatot.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Nem bulizós, tombolós szórakozóhely szerettünk volna lenni, érthető módon a tematika ezt nem engedte volna. Belvárosi, jól megközelíthető helyiséget kerestünk, de távol akartunk maradni a nyüzsgő bulinegyedtől. Nekünk a cicák érdekei és biztonsága az első – mondja Zoltán.

Szerencsére a vendégek hozzáállásával a kávézóban sincs gond, pedig itt szabadon mászkálhatnak a macskák – folytatja Szépvölgyi.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Mindenki megértette, hogy az állatokat ne etesse, cibálja jobbról-balra, illetve szelfizés közben ne vakuzzon a szemükbe. Ám lévén, hogy ez egy pub, a folyamatosan emelkedő alkoholszinttel számolni kellett. 

Direkt galériás helyet kerestünk, ahol meg lehetett oldani, hogy legyen egy elkülönített, zárható macskaszoba. Ebből indul egy zárt közlekedő a plafon mentén, ami egészen a bejáratig nyúlik el, így a macskákhoz bárki, bármikor felmehet, de a cicáknak lehetősége van az elvonulásra, ha már unják a banánt.

A galéria üvegfalú, a közlekedő pedig hálós, így sörözés közben kedvünkre nézegethetjük és fotózhatjuk a heverésző cicákat.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Ami pedig a macskaszőrt illeti, ilyesmitől nem kell tartani. Az illetékes hatóságok szigorúak az állatos helyekkel szemben. A macskák és az ételek, illetve italok nem létezhetnek egy térben, mármint elkészítés és csomagolás közben. Az asztaloknál mindenki maga dönti el, hogy mit vállal be egy kis simogatásért cserébe.

A cat pub egyébként nemcsak nálunk, hanem külföldön is ritkaságnak számít. Macskalakta beülős, beszélgetős kávézókat a világ több pontján találni, de tematikus éjszakai szórakozóhelyből már kevesebb van, Tokióban és Bristolban tudunk egy-egyről.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik