Közélet

Metróval utazhatunk majd Káposztásmegyerre?

A főpolgármester nemrég még azt mondta, a 3-as metró vonalának meghosszabbítása „évekkel ezelőtt” lekerült a napirendről. Most úgy fest, mégsem ez a helyzet.

A fővárosi önkormányzat újra elővette a 3-as metró meghosszabbításának ötletét. A nol.hu híre szerint szerdán egy, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban rendezett háttétbeszélgetésen azt mondták, hogy a főváros saját forrásokból rendelné meg a vonal meghosszabbításának kiviteli terveit, de magát a megvalósítást már uniós forrásból finanszírozná. A metró nyomvonalának meghosszabbításáról szóló előterjesztést már a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén megtárgyalhatják.

A hír meglepő, hiszen Tarlós István főpolgármester alig két hete még azt nyilatkozta, hogy a vonalbővítés terve évekkel ezelőtt lekerült a napirendről. Igen ám, de ez csak részben igaz: a 2014-2020 közötti uniós ciklus operatív programjai között ugyan valóban nem szerepel, a 2013-ban elfogadott, 2030-ig szóló közlekedés-fejlesztési projektlistába viszont igen. Akkor 150 milliárd forintra taksálták a vonal megújításának teljes költségét, de mivel a járműfelújítást is ideszámítva ma már 200 milliárdnál tartanak, aligha ez lesz a végösszeg – írta a portál.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az infrastruktúra-felújítás korábban 137,5 milliárd forintra becsült összegének legfeljebb 85 százalékára kérhető vissza nem térítendő uniós támogatás. A fennmaradó összeget a kormánynak kellene hozzátennie; de az Európai Bizottság tanácsadó háttérintézményeként működő Jaspers tegnap a Népszabadság korábbi információját megerősítve azt mondta, hogy még nem nyújtották be a támogatási kérelmet. Továbbra sem tudni tehát, hogy ki fogja finanszírozni a 3-as metró felújítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik