Közélet

Már a Times is a budapesti romkocsmákról áradozik

Több külföldi médiumhoz hasonlóan az egyik legtekintélyesebb brit napilap is elkészítette a legjobb budapesti romkocsmákat bemutató válogatását.

Budapest páratlan hangulata, változatos építészete, fürdői és persze nem utolsósorban olcsó italozási lehetőséget kínáló szórakozóhelyei miatt egyre népszerűbbé válik a turisták körében. Nem véletlen, hogy az elmúlt években olyan elismert külföldi orgánumok méltatták a magyar fővárost – és benne a különlegességnek számító romkocsmákat –, mint a New York Times, a BBC  vagy a CNN.

A napokban az egyik legtekintélyesebb brit napilap, a Times is összeállítást közölt a pesti romkocsmákról, amelyben Helen Ochyra, az utazási rovat munkatársa budapesti helyeit ajánlotta az olvasóknak.

A szerző a cikk elején röviden összefoglalta a romkocsmák történetét. Mint írta, ezek a hetedik kerület szanálásra ítélt, használaton kívüli házaiban működő helyek a a kilencvenes évek elején afféle „ellenkulturális központokként” fungáltak, ahol kedvükre ehettek, ihattak, dohányozhattak és politizálhattak a helyi fiatalok.

Ochyra az öt legmenőbb budapesti romkocsma listáját is összeállította. Kedvencei közé tartozik a Nagymező utcai Instant, amelyben különösen tetszett neki az, hogy reggel hatig nyitva van, a magányra vágyók bármikor visszavonulhatnak az emeleti „nyugiszobákba”, a földszinti „elvarázsolt erdőben” pedig Drehert iszogatva, nyúl- és bagolyszobrok között, egy „csónak alakú diszkógömb alatt” mulatozhat a nép.

Az Akácfa utcai Mazel Tovot a város egyik legstílusosabb helyeként mutatta be, ahol „a barátságos stáb bármikor készségesen elmagyarázza a 17 -féle pálinka közötti finom különbségeket”, ráadásul nem csak inni, de enni is nagyon jókat lehet.

A Ferenczy István utcában működő Csendes is nagyon elnyerte a tetszését, mit olyan, „a tradicionális közép-európai kávéházak előtt tisztelgő hely”, amely a nevéhez méltón inkább csendes beszélgetésre, mint vad bulizásra hívogat.

A Zichy Jenő utcai Mostot is nagyon otthonos helynek találta, ahová főként a brunch és a kellemes, lakájos kert miatt érdemes ellátogatni.

Az újságíró a cikk végén még a Dob utcai Rácskertet emelte ki, mint olyan helyet, amit a „hívogató fesztiválhangulat” és az élő népzene miatt érdemes felkeresni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik