Közélet

A Múzeumkertben is letarolják a fákat?

A Nemzeti Múzeum új igazgatóját zavarja, hogy „a nagy fák eltakarják” az épületet.

A Népszabadság csütörtökön hosszú interjút közölt Varga Benedekkel, a Nemzeti Múzeum új igazgatójával. Varga, aki korábban az Orvostörténeti Múzeumot irányította július 1-vel vette át az intézmény vezetését Csorba Lászlótól.

A szakember szeretné a szélesebb közönség számára is vonzóvá tenni a múzeumot. „Olyan tárlatokat szeretnék, amelyek nem csak a legmagasabban művelt rétegeknek szólnak” – mondta, hozzátéve, olyan kísérőkiállítások rendezésében is gondolkodik, mint amilyen a Nemzeti Galéria Picasso-kiállításához csatlakozó néprajzi tárlat.

Varga jelentős fejlesztéseket is tervez a múzeum körül. Sajnos, nagyon úgy fest, hogy József Nádor tér, a Városliget, az Orczy tér és a Római-part után a Múzeumkertben is alaposan megritkíthatják a fákat – legalábbis erre utal, hogy az új igazgató azt nyilatkozta, zavarja, hogy „a nagy fák eltakarják az épületet”.

„A múzeum és a kertje a XIX. században Budapest és az ország szimbiózisát fejezte ki. A múzeumépület úgy emelkedett ki a kertből, mint Budapest az országból. Ma a nagy fák eltakarják. Szeretnénk visszaállítani a kertnek a történetihez közelítő állapotát. Azt is figyelembe véve, hogy ki kell bírnia évente két nagy rendezvényt, a Múzeumok Majálisát és március 15-ét” – fejtegette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik