Közélet

Lebontják a Palotanegyed egyik legrégibb épületét

A Kőfaragó utca 8. az 1840-es években épült. Egy újépítésű lakóház kerülhet a helyére.

Az Urbanista blog híre szerint hamarosan lebonthatják a VIII. kerületi Palotanegyed egyik XIX. században épült házát. A Kőfaragó utca 8. az utóbbi években a Super 8 nevű romkocsmának és kulturális központnak adott helyt – egészen addig, amíg a gyér forgalom és a környékbeli lakók panaszai miatt be nem zárták.

A ház a hivatalos adatok szerint az 1840-es években épült, és ezzel a Rókus kórház után a negyed második legöregebb épülete. Érhetetlen módon mégsem kapott építészeti védettséget – így aztán miden további nélkül ki is adták rá a bontási engedélyt.

A munkálatok bármikor elkezdődhetnek, és mivel az épület nemrég váltott tulajdonost, valószínű, hogy hamarosan meg is jelennek majd a buldózerek.

A Super8 mellett az utca két másik épületére – a Vasas Művészegyüttes székházára, illetve a Bródy és a Kőfaragó utcát összekötő házra – is bontás vár. Előbbi az Urbanista szerint az az azóta többször is átépített ház lehet, amelyet 1860-ban építtetett Schwab György; utóbbi pedig egy erősen lepusztult, építészeti vagy történeti értékkel nemigen rendelkező kis földszintesépület, amely egykor valószínűleg Ecker Károly Az öreg kéményseprőhöz címzett vendéglőjének adott otthont.

(Címlapkép: A Kőfaragó utca az 50-es években, forrás: Fortepan)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik