Közélet

„Esélyt kapnak, hogy megmutassák magukat”

Az elmúlt években rengeteg hajléktalanokkal foglalkozó cikk és fotósorozat jelent meg a médiában. De vajon milyennek látják ők a saját helyzetüket és a várost, ahol élnek? Erre a kérdésre keresik a választ a MyBudapest Photo Project szervezői.

A Budapest Bike Maffia (BBM) az ország egyik legaktívabb, legszimpatikusabb és legsikeresebb civil szervezete, amely a kerékpáros ételosztásoktól a hajléktalanoknak szervezett gerillapiknikeken át a fiataloknak szóló érzékenyítő bulikig számtalan különféle módon próbál segíteni a rászorulókon és felhívni a figyelmet az egyre súlyosabbá váló szociális problémákra.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

„Igazi »minden lében kanál« civilek vagyunk, igyekszünk folyamatosan új projekteket kitalálni és felkarolni – magyarázta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Az utóbbi években az olyan állandó programok mellett, mint a Közös főzés és ételosztás, a Vacsi – fogadj örökbe egy családot te is!, vagy a hetente többször is megrendezett Vitaminkommandó, számos egyedi akciót is szerveztünk.”

Az utcán élők kimaradnak a társadalmi párbeszédből

A BBM legújabb programja a MyBudapest Photo Project, amelynek keretében száz eldobható fényképezőgépet osztanak ki a fővárosi hajléktalanok között, arra kérve őket, hogy örökítsék meg a saját hétköznapjaikat és a várost, amiben élnek.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

„Az utóbbi időben rengeteg olyan interjú, riport, fotósorozat jelent meg a médiában, ami a hajléktalan emberek életével, problémáival foglalkozott. Részben ennek is köszönhető, hogy mára a hajléktalanság a közbeszéd részévé vált, és egyre több aktivista, újságíró és politikus foglalkozik ezzel a kérdéssel. Kezd kialakulni egyfajta társadalmi párbeszéd – a baj csak az, hogy ebből a diskurzusból éppen az érintettek, a fedél nélkül élők maradnak ki. Az ő véleményüket, nézőpontjukat alig ismerjük, ezért is tartottuk jó ötletnek, hogy a kezükbe adjunk egy kamerát – és ezzel a lehetőséget, hogy a maguk módján ők is elmondhassák a véleményüket a saját életükről és az őket körülvevő közegről, a társadalomról” – fejtegette Fekete Bernadett, a projekt szervezője, aki civilben a Közép-Európai Egyetem (CEU) hallgatóinak szervez rendezvényeket.

Bernadett hangsúlyozta: az ötlet nem új. „Budapesten már Erhardt Miklós fotós és a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a szerk.) is próbálkozott hasonló projektekkel, nem is sikertelenül” – húzta alá. Mint mondta, a MyBudapest Photo Project ötletét egy londoni kezdeményezés, a MyLondon Photo Project adta. „A MyLondon projektre az interneten bukkantam rá. Azonnal tudtam, hogy meg kell csinálnunk Budapesten is” – mondta.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

Hajléktalan fotósok képeiből rendeznek kiállítást

A MyLondon ötletgazdái a MyBudapest szervezésében is sokat segítettek. „Miután írtam nekik, szinte azonnal válaszoltak. Ők már három éve viszik ezt a projektet, és rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtöttek. Nagyon segítőkészek voltak, még egy részletes itinert is elküldtek, amiben pontról pontra leírták, mit, mikor és hogyan csináltak. Ez nagyon jó támpontot jelentett, és lényegesen megkönnyítette a munkánkat.”

Az elkészült fényképek közül egy szakmai zsűri fogja kiválogatni a legjobbakat, amelyeket aztán ki is állítanak. „A kiállítás augusztus 30-án nyílik a Királyi Pál utcában lévő Budapest Pontban. A bemutatott képekre szeptember 18-ig a helyszínen és egy internetes felületen is szavazhatnak majd az érdeklődők; ez alapján választjuk ki azokat, amelyeket később naptár formájában is megjelentetünk” – magyarázta Bernadett.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

A BBM projektjét a MyLondon Photo Project mellett a Fuji is komolyan támogatja. „Kedvezményes áron kapjuk tőlük a kamrákat, sőt, a tetejébe még azt is vállalták, hogy ingyen előhívják a fotókat és a kiállításra szánt nagyításokat is elkészítik” – mesélte lelkesen Bernadett.

A Budapest Pontban két és fél hétig lesz megtekinthető a kiállítás. Szeptember 18. után több budapesti helyszínre is szeretnék elvinni a képeket, utána pedig vándorkiállítást rendeznek, hogy a vidéki nagyvárosokban is bemutathassák őket.

A bevételt az alkotók közt osztják szét

A nyertes fotósok megkapják a saját képeiket, és pénzdíjjal is jutalmazzák őket. „Azok, akik visszahozzák a fényképezőgépeket, kétezer forintot kapnak. A legjobb képek készítőit húszezer forinttal díjazzuk, és a naptárak eladásából származó bevételt is közöttük fogjuk szétosztani” – magyarázta a BBM önkéntese.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

Bernadett bízik abban, hogy sokan visszahozzák majd a kamerákat; annál is inkább, mivel az akciót London mellett más nagyvárosokban – például Manchesterben és São Paulóban – is sikeresen megrendezték már. „Jók a tapasztalatok, Londonban a résztvevők nyolcvan, Sao Paulóban pedig 97 százaléka vitte vissza a fényképezőgépeket” – magyarázta.

A kamerákat július 7-én osztják ki a BMSZKI épületében. „Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a projekt híre, ezért a hajléktalanszállókon is meghirdetjük, és a Fedél Nélkül terjesztőit, illetve a Miutcánk.hu-t is bevonjuk az akció népszerűsítésébe. Igyekszünk »megszűrni« a jelentkezőket; mivel csak száz fényképezőgépünk van, szeretnénk olyanoknak odaadni őket, akik valóban úgy érzik, hogy ezzel egy lehetőséget, egy esélyt kapnak arra, hogy megmutassák magukat, hogy végre tehetnek valamit saját magukért” – hangsúlyozta.

Fotó: MyLondon Photo Project
Fotó: MyLondon Photo Project

Bernadett szerint, ha a naptárnak sikere lesz, akár havi negyven-ötvenezer forinttal is támogathatják majd az alkotókat. „Ez egy közmunkás bére. Ha egy hajléktalan embernek tudunk ilyen összegű anyagi segítséget biztosítani, akkor már elmondhatjuk, hogy sikeres volt a projekt” – hangoztatta.

A BBM aktivistája azt reméli, hogy a kezdeményezésre olyan cégek és magánszemélyek is felfigyelnek majd, akik szívesen támogatnák a hajléktalan embereket. „A naptár remek karácsonyi- vagy repiajándék lehet; szeretnénk minden nagyobb karácsonyi vásáron ott lenni, hogy minél többet eladhassunk belőle. Azt reméljük, hogy további támogatókat is találunk majd, akik szívesen felkarolják ezt az ötletet” – foglalta össze Bernadett.

Ha szeretnéd támogatni a projektet, itt megteheted.

További információ: www.facebook.com/mybudapestphotoproject

Ajánlott videó

Olvasói sztorik