Közélet

Kutyák, kifelé a Ferenc térről!

Aki az elmúlt hetekben Középső-Ferencvárosban sétálgatott, az biztosan belefutott a Ferenc tér romjaiba. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen csak felújítják - ezzel kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot, vannak-e látványtervek, illetve mit kell tudni a híresztelésekről, miszerint az új téren nem látják majd szívesen a kutyá(so)kat.

Szűcs Balázs főépítésztől megtudtuk, hogy a tér átadása augusztus végére várható, azaz iskolakezdésre már kész lesz. A közösségi tervezés folyamán a lakossági javaslatokat folyamatosan beépítették a tervekbe, a legutóbbi fórum nyomán így például utolsó elemként mozgássérült gyermekek által is használható játszószer is helyet kap majd a játszótéren. Szintén a lakossági visszajelzésekhez kapcsolódik a rossz hír is: a kutyafuttatás tiltott lesz, ennek kiváltására a térhez legközelebbi önkormányzati tulajdonú közterületen körbekerített ideiglenes kutyafuttatót alakított ki a közelmúltban az önkormányzat. Az viszont enyhén fogalmazva is eléggé szűk, így aki a kutyájával ejtőzne vagy pihenne, sem ott, sem a parkban nem teheti meg.

Kezdésnek mutatunk egy képet, amin a mostani állapot szerepel – ha ide kattintotok, megnézhetitek az előtte-utána helyzetet!

Grafika: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Grafika: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

És hogy mi változik?

Elég sok minden: a dokumentációban többször is szerepel és a fenti gifen is látszik, hogy elbontják a felesleges utakat, azok helyére pedig zöldfelület (néhány esetben ez virágokat takar) kerül. A teret sövénnyel választják majd el az utaktól, illetve rekortán futópálya is körbeveszi majd. A tér családi napközi felé eső sarkában alakítják majd ki a játszóteret, ami egy vízjátékot is tartalmaz – ehhez az elbontott két bálna egyikének vízgépészetét használják majd. Emlékeztető: bár a bálnák rendkívül látványosak voltak, ugyanannyira balesetveszélyesek és költségesek is, így nem sokáig működtek, már régóta elkerítve várták a sorsukat.

Az egyensúlyozón, a hintákon, mérleghintán és a régi játszótérről megmentett rugós játékokon kívül lehet majd találkozni csúszdás várral, de trambulinnal és kuckós műdombbal is. Ha utóbbit nehezen képzelné el, a lenti grafikán megnézheti, hogy fest:

Grafika: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Grafika: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Szeretnék, ha a térre települnének kávézók is, amiket fedett teraszokkal csábítanának oda. A Bubi állomás nem tűnik el, a Ferenc tér sarkaira pedig kerékpáros tárolókat helyeznek el, hogy ezzel is védjék a területet. Mi is gyakran járunk arra egyébként bringával és nem is értettük, miért vág át valaki a macskaköves téren, pedig csak egy kicsit kell kerülni, és akkor senki nem zavar senkit. Jó hír még, hogy felújítják a vécét is, illetve egy óriási búzamező is kerül a vízijátékok mellé. Autósoknak jó hír: hat új parkolóhelyet is kialakítanak.

Reméljük egyébként, hogy a kutyafuttató tényleg csak ideiglenes, és méltóbb helyet kapnak a parkból kitiltott kutyások, ez a látvány ugyanis egészen elképesztő, és nem sugall mást, mint hogy egy kényszermegoldásról van szó. Azt egyébként jó lenne tudni, hogy azon kívül, hogy “nem szedik össze a kutyájuk után a piszkot a tulajdonosok”, milyen egyéb, a tiltás felé hajló gondolat járt környékbeli lakosok fejében, amikor előálltak az ötlettel a fórum során.

Ferenc tér, Budapest
Kevés ennél nyomasztóbb dolgot láttunk mostanában. Fotó: Olvasónk / Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik