Közélet

Kezdődik a foci-Eb: Összeszedtük a város legjobb meccsnézős helyeit

Néznéd a mérkőzéseket, de nem tudod, hogy hova érdemes beülni? Segítünk.

Ma kezdődik a franciaországi foci-Eb. Az idén ráadásul a magyar válogatottnak is szurkolhatunk, így borítékolható, hogy rengetegen nézik majd a meccseket a helyszínen és persze a tévében is. Az elmúlt években a vendéglátósok is rájöttek, hogy a fociban nagyon nagy pénz van, nem véletlen, hogy egy-egy VB, EB vagy BL-döntő idején a legutolsó külvárosi halefhajigáló is előkapja a flatscreent, és különféle rendezvényekkel, italakciókkal megpróbálja magához édesgetni a szomjas torkú drukkereket.

A magyar szereplésre való tekintettel az idén szinte minden budapesti kocsma, kávézó, étterem és büfé rendez közös meccsnézést. A hatalmas felhozatal miatt nem könnyű választani, de semmi pánik, segítünk: összeállításunkban sorra vesszük a város tíz legjobb meccsnézős helyét.

 

ELLÁTÓház

Fotó: Facebook/Ellátóház
Fotó: Facebook/Ellátóház

Az Ellátókertet mindenki ismeri, aki „valaki” a budapesti éjszakában (ie.: ült már hajnali hatkor kótyagos fejjel egy pohár Soproni felett). A hely a legendás Klauzál téri Ellátót váltotta – olyan sikerrel, hogy tavaly egy új kirendeltséget is nyitottak: a Dob utcai Ellátóházat, ami egy klasszikus hetedik kerületi bérház belső udvarában kapott helyet. Szép hely, jó hely és remek a kiszolgálás – igaz ezek közül egyikre sem fogsz emlékezni, olyan mennyiségben fogy a jó minőségű alkohol. Viszont a foci-Eb összes meccsét megnézheted náluk kellemesen kapatos hangulatban: ott a helyed.

Részletek

Avar Presszó és Sörkert

Fotó: Facebook/Avar Presszó és Sörkert
Fotó: Facebook/Avar Presszó és Sörkert

Kevés olyan hangulatos, a „békebeli Buda” Kabos-filmekből ismert atmoszféráját sugárzó hely van ma Budapesten, mint a Gellért-hegy tövében, az Avar utca és a Hegyalja út sarkán megbújó Avar Presszó. Az Avar egykor a kimenős budapestiek kedvenc étterme volt, de aztán jött a belvárosi vendéglátós Big Boom és alaposan legyalulta a forgalmukat. Ma már jobbára csak a környékbeliek és a törzsvendégek látogatják – éppen ezért tökéletes hely az Eb-közvetítések nézésére. Itt biztosan nem kell majd test-test elleni küzdelmet folytatni azért, hogy odaférjünk a kivetítő elé, és ócska papírpoharak helyett igazi üvegkorsókból ihatjuk a jófajta Pilsnert. Ráadásul csodaszép környezetben: az Avar egy 1800-as években épült villában működik, a kertjét pedig hatalmas gesztenyefák és kockás abroszos asztalok díszítik. Mi biztosan itt nézzük majd a meccseket.

Részletek

Fogas Kert

Fotó: Facebook/Fogas Kert
Fotó: Facebook/Fogas Kert

Az Akácfa utcai Fogas Kertben és a Lieblingben egész júniusban a focié lesz a főszerep. A pestiek kedvenc elektronikus zenei központjában két óriáskivetítőt is felszerelnek; a focirajongókat (és persze bárki mást is) italakciókkal és nyereményjátékokkal várják.

Részletek

Dürer Kert

Fotó: Facebook/Dürer Kert
Fotó: Facebook/Dürer Kert

A városligeti Dürerben csak az este hatkor kezdődő meccsekre lehet beülni – cserébe viszont kézműves söröket, különleges italokat és hamisítatlan balkáni grillételeket mérnek. Külön extra, hogy a romkocsmákban borongó, kiúttalan értelmiségiek kedvenc helyén a vendégek dönthetik majd el, hogy az egy időben kezdődő mérkőzések közül melyiket nézzék meg.

Részletek

Belvárosi Foci Mozi (Szabadság tér)

Fotó: Facebook/Belvárosi Foci Mozi
Fotó: Facebook/Belvárosi Foci Mozi

Az utóbbi időben a Szabadság tér a focirajongók egyik kedvenc találkozóhelyévé vált. Nem véletlenül, hiszen a Belvárosi Foci Mozi szervezői valamennyi fontosabb világversenyre hatalmas óriáskivetítővel és hamisítatlan fieszta-hangulattal készülnek; ilyenkor a Tőzsdepalota melletti pázsitot valósággal ellepik a sörpadok és a jófajta enni- illetve innivalókat kínáló kioszkok. Az idén ráadásul egy új helyszínen is nézhetitek majd a meccseket: a XI. kerületi Tüskecsarnoknál, amely az elmúlt hónappokban Újbuda egyik legkedveltebb sport- és koncerthelyszínévé vált.

Részletek

Terasz Budapest

Fotó: Facebook/Terasz Budapest
Fotó: Facebook/Terasz Budapest

Amióta felújították ezt az Erzsébet-híd pesti hídfője melletti örökpanorámás ficakot, a Március 15-e tér lett a város egyik legkellemesebb pihenőhelye. Itt, a KIOSK-kal szemben állítják fel a – kimondottan az Eb kedvéért gründolt – Terasz Budapestet, ahol szép és kellemes környezetben nézheted majd a mérkőzéseket a 12 négyzetméteres LED-falon (már ha nem zavarnak a Váci utca felől érkező reklámszatyros turisták). Plusz pont, hogy a rendezők azokra is gondoltak, akiket nem érdekel a foci: ők a Cervantes intézettel közösen szervezett spanyol moziesteken kapcsolódhatnak ki.

Részletek

Futball-sziget (Margit-sziget)

f_sziget

Az idei Eb egyik hivatalos szurkolói helyszíne a Margit-szigeti „Futball-sziget” lesz. Ha bírod a tömeget, és szeretnéd a város legnagyobb (144 négyzetméteres) óriáskivetítőjén követni a meccseket, ott a helyed. A Futball-szigetet a hétezres befogadóképességű atlétikai centrumban rendezik, így van esély rá, hogy igazi tumultus csak a magyar válogatott mérkőzésein és a döntőn lesz. A szervezők food truckokkal, gasztrosétánnyal, komoly sörválasztékkal, pihenőzónával, csocsóval, teqballal, poolballal, valamint dekázó- és tizenegyesrúgó versennyel várják az érdeklődőket. Szatír nem lesz.

Részletek

Bálna Terasz

Fotó: Facebook/Bálna Terasz
Fotó: Facebook/Bálna Terasz

Végre egy alkalom, amikor Kas Ossterhuis dicstelen sorsú közösségi épületének környékét tarsolyárusok és vattacukrosok helyett szimpatikusan részeg focidrukkerek fogják elárasztani. A teraszon felállított óriáskivetítőkön az Eb összes meccsét megnézheted majd, a hely a Facebookon megosztott bejegyzés szerint „a magyar válogatott meccseire külön dekorációval és meglepetésekkel” készül. Lesz DJ-szet, Bálna Terasz Burger (bármi is legyen ez) és bizonyára a „kancsós koktélok” is jól fogynak majd. Kellemes naplementés, Duna-parti, össznemzeti szurkolást kívánunk mindenkinek. Ry-Ry, Hungary!

Részletek

Budapest Park

Fotó: Facebook/Budapest Park
Fotó: Facebook/Budapest Park

Magától értetődik, hogy Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Vágóhíd és a MüPa közelében lévő Budapest Park sem maradhat ki az Eb-őrületből. Az erre az alkalomra felállított Sportkertben tizenöt négyzetméteres kijelzővel, csocsóval és sörpadokkal (reméljük, sör is lesz hozzá) várják az érdeklődőket. A belépés este kilencig ingyenes, utána ötszáz forintba kerül. A koncertek csak külön megváltott jeggyel látogathatók.

Részletek

Dunaparty Megálló

Fotó: Facebook/Dunaparty Megálló
Fotó: Facebook/Dunaparty Megálló

Az Avar mellett a másik favoritunk az Albertfalva és Budafok határában, közvetlenül a Duna-parti bringaút mellett üzemelő Dunaparty Megálló. Az idén tízéves helyen két, a londoni BKV-tól leselejtezett, tűzpiros emeletes buszból osztják az enni- és innivalót: van jófajta sör, limonádé, lángos, hekk, meg ami még kellhet. A Csepel-szigettel szembeni szabadtéri kocsmában (bisztróban, szórakozóhelyen?) épp ebben a pillanatokban állítják fel az óriáskivetítőt. Érdemes minél hamarabb asztalt foglalni – már csak azért is, mert legalább annyira szép kilátással várják a népeket, mint a Terasz Budapestben, viszont biztos, hogy itt nem fogsz bermudás német turistákba botlani.

Részletek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik