Közélet

Így húzzák le a taxisok a gyanútlan külföldieket

A Bridge Budapest ügyvezetője szerint egyik ügyfele 25 eurót fizetett egy kilométerért, egy másikat pedig 4620 forintért vittek el a Síp utcából a Deák térre. Többeket is átvertek.

Egyre kiélezettebbé válik az Uber és a taxisok közötti háború, és az áldatlan helyzeten az sem segít sokat, hogy a kormány láthatóan átgondolatlan módon, a valós igényekre fittyet hányva akarja átszabni a vonatkozó törvényi szabályozást.

Az emberek többségének mára elege lett a folyamatos tüntetésekből és útlezárásokból, nem csoda, hogy a Facebookon június 1-re meghirdetett „Ne utaz taxival naphoz” több mint tizenötezren csatlakoztak. A Trend International piackutató cég nemrég a Főtaxi megbízásából egy közvélemény-kutatást is elkészített, amely szerint a budapestieknek alig tíz százaléka ért egyet a fuvarmegosztó alkalmazás betiltását követelő taxisokkal.

A közösségi médiában is egyre többen szólalnak fel a sárga autós személyfuvarozók ellen. Pénteken Pistyur Veronika, a magyar startupokat segítő Bridge Budapest ügyvezetője osztott meg egy meglehetősen felháborodott hangú bejegyzést a Facebook-oldalán, miután beszámolója szerint a pesti taxisok több külföldi vendégét is átverték.

Egy éve dolgozunk azon, hogy fiatal vállalkozókat hozzunk Budapestre, egész Európából, hogy megmutassuk nekik, milyen innen globális cégeket építeni. Mind a 34-en megérkeztek. Többségük most először jár Budapesten. A szállodáikból taxival próbáltak az első találkozó helyszínére jönni. Volt, akit a taxis 1 km útért 25 euróért, mást a Síp utcából a Deákig 4620 Ft-ért vitt. Még 4-en meséltek ilyen történetet az asztalnál

írta.

A Síp utca-Deák tér távolság 750 méter, az utazási idő forgalomtól függően 2-6 perc (Forrás: Google Maps)

Pistyur szerint felháborító hogy az ide látogató fiatal üzletemberek első tapasztalata Budapestről az, hogy átverik őket. Mint írta, a taxisok kitűnően beszéltek angolul, és azután húzták le a külföldi ügyfeleiket, miután kiderült, hogy először járnak Budapesten.

Lesz min dolgoznunk, hogy ne ezt vigyék haza

– kesergett a Bridge Budapest ügyvezetője.

A bejegyzésre Vitézy Dávid, a BKK ügyvezetője is reagált.

Folyik a hiénák szabadrablása, a gyakran jogi akadályokba ütköző, de azért 2013-tól létező fővárosi taxiellenőrzés a BKK-val együtt leépült. Ha valahol szükség lenne olyan szigorú eszközökre (büntetőpontok, rendszám elvétele stb.), mint amik az Uber kapcsán az elmúlt hónapokban bevezetésre kerültek, az pont itt lenne…

– vélekedett.

Vitézy egyébként az utóbbi időben feltűnően aktív a Facebookon. Május elején nagy visszhangot váltott ki azzal, hogy szerinte „kerékpáros metrópótlással” enyhíteni lehetne a 3-as metró felújítása miatti óriásdugókat; a napokban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen borzasztó állapotban van a nemrég felújított Erzsébet tér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik