Közélet

A Google légypapírral fogdosná össze a gyalogosokat

Bármilyen viccesnek is tűnik, életeket menthet a cég új szabadalma. Az önjáró autóikban akarják használni.

A Google egyfolytában azzal dicsekszik, hogy önjáró autói mennyivel biztonságosabbak, mint a hagyományos járművek.

De balesetet sajnos még a legbiztonságosabb autók is okozhatnak, ezért is találtak ki egy új megoldást – az emberi légypapírt –, amelytől azt remélik, hogy megóvhatja az óvatlan gyalogosokat és kerékpárosokat a komolyabb sérülésektől.

Az amerikai szabadalmi hivatal, az USPTO tegnap jegyezte be a cég legújabb szabadalmát, amelynek lényege, hogy erős ragasztóval vonnák be a googlemobilok motorháztetőjét. Így megóvhatnák az elgázolt gyalogosokat és bicikliseket az ún. „másodlagos hatástól”, vagyis attól, hogy az ütközés erejétől elrepülve a kocsi tetején, az aszfalton vagy egy másik arra járó autón még jobban összetörjék magukat. Ez már csak azért is fontos, mert a statisztikák szerint gyakran éppen ez okozza a legsúlyosabb sérüléseket.

A szabadalmi kérelmet még 2014-ben nyújtották be az USPTO-hoz. A „légypapír-technológiát” valószínűleg átmeneti megoldásnak szánják, hogy addig is biztonságosabbá tegyék az önvezető autók közelében sertepertélő emberek számára az utcát, amíg elő nem állnak valami alkalmasabb biztonsági fejlesztéssel.

A Google mérnökei egy „tojáshéjszerű” borítással is bevonnák a motorház ragasztórétegét, elkerülendő, hogy az autó minden szélvédőnek repülő bogarat összegyűjtsön.

De vajon működhet-e egy ilyen, első látásra meglehetősen bizarrnak tűnő ötlet?

Rebecca Thompson, az Amerikai Fizikusok Társaságának szóvivője szerint igen. „Ha balesetet szenvedünk, nyilván jobbak az esélyeink a túlélésre akkor, ha csak egy autó üt el minket, mint akkor, ha az útra vagy egy másik autóra zuhanva további, sok esetben még súlyosabb sérüléseket szerzünk”– foglalta össze a fizikus a Gizmodónak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik