Közélet

Utcatévével harcolnak a lakhatási válság ellen

A Pneuma Szöv. művészcsoport „utcai tévéadásokat” rendez a nyolcadik kerületben. Az egyre súlyosabbá váló lakhatási válságra akarják felhívni a figyelmet.

Nem mindennapi akcióval hívja fel a figyelmet a mind súlyosabbá váló lakhatási válságra egy budapesti művészcsoport. A Pneuma Szöv. tagjai hetente egyszer élő tévéstúdiót állítanak fel a nyolcadik kerület közterein; legutóbb május 2-án a Keleti Pályaudvar aluljárójából jelentkeztek.

Fotó. Bánlaki Szabolcs
Fotó. Bánlaki Szabolcs

Az Utcacsatorna műsorán lakhatási híradó, lakótorna, lakásügyi főzőshow, lakásügynökségi tudományos-fantasztikus teleregény és kívánságműsor is szerepel. A műsor elkészítésekor civil lakáspolitikai kutatásokat is felhasználnak. Műsoraik rendszeres vendégei a Közélet Iskolája „Mikor van itt a tettek ideje, haj nem ilyenkor?” nevű munkacsoportjának kutatói, a Város Mindenkié aktivistái, illetve a Habitat for Humanity és a Közöd Civil Társaság tagjai. Az adáskészítésbe a lakókat és a járókelőket is bevonják.

Az élő műsorokat rögzítik, és a felvételekből összevágott „tévéhíradót” Józsefváros terein, utcasarkain és más budapesti helyszíneken vetítik le. A művészcsoport célja, hogy az utcai tévézéssel újfajta kommunikációs csatornát nyisson, és játékos-abszurd keretek között mutassa be a lakhatással kapcsolatos problémákat.

Fotó: Bánlaki Szabolcs
Fotó: Bánlaki Szabolcs

A Pneuma Szöv. 2008 óta működik a nyolcadik kerületben. Sokan Mókusokként, Pap Családként vagy 20 forintos operettként ismerhetik őket, és az elmúlt években több izgalmas programmal, előadással és performansszal is felhívták magukra a figyelmet. Legújabb programjuk az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap segítségével jött létre.

Az Utcacsatorna adásairól itt tájékozódhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik